Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig vårflod väntas i Sydsverige

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 02.00
Räddningschef står redo.

SMHI befarar en ovanligt kraftig vårflod i södra Sverige i år. Orsaken är den snörika och långa vintern. På flera håll förbereder sig nu kommunerna för omfattande översvämningar.

I Ljungby, som drabbades hårt för två år sedan, har räddningschefen Ola Johannesson en hög beredskap.

– Här ser du mellan 2 000 och 3 000 sandsäckar som är fyllda 2004. De användes vid flera tillfällen och vi har sparat dem om vattnet kommer tillbaka. Med den här mängden snö känns det tryggt, säger räddningschefen Ola Johannesson. Bara ett stenkast från kommunens förråd med sandsäckar flyter Lagan, fortfarande stilla med lågt vattenstånd.

Med de stora mängderna snö finns en oro för vad som händer om temperaturen skulle stiga snabbt och det samtidigt regnar och blåser.

Inventerat sand och pumpar
Med stöd av erfarenheterna från sommaren 2004 har kommunen därför gått igenom sina förråd med sandsäckar och pumpar, känsliga områden har inspekterats och Lagan har röjts på grenar och nedfallna träd.

Även privatpersoner har uppmanats se över sina marker och försöka få undan snö intill fastigheter. Området var det drabbades hårdast av stormen Gudrun och det förvärrar också det hela.

– Det är många diken som är stängda och sönderkörda. Det ligger virke kvar som kan göra att det blir stopp i år och vattendrag, säger Ola Johannesson.

Fler kommuner kring den känsliga Lagan har förberett sig. Värnamo drabbades värst sommaren 2004 med avstängda vägar och vattenfyllda källare.

Förberedelser pågår även kring Emån i östra Småland, där kommuner och länsstyrelser nu står redo.

Även på andra håll i södra Sverige bedöms risken för översvämningar om ovanligt stora i år, enligt SMHI.

Minst en vecka till snösmältningen
Det hela hänger på hur vädret utvecklas. Troligen dröjer det minst en vecka innan snösmältningen inleds på allvar.

Ola Johannesson i Ljungby menar att man också lärt sig en hel del av tidigare översvämningar och stormen Gudrun.

– Alla olika förvaltningar vet vad de ska göra och det är lätt att arbeta tillsammans, säger Ola Johannesson, räddningschef i Ljungby.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".