Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lönekritisk Ulvskog tjänar mest

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 05.30
Marita Ulvskog.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har varit en av de argaste kritikerna av förmåner för direktörer. Men när hon själv tillträdde som partisekreterare fick hon en rejäl löneökning jämfört med sin företrädare och tjänar klart mest av alla partisekreterare.

Marita Ulvskog tog över som partisekreterare för socialdemokraterna efter Lars Stjernkvist för ett och ett halvt år sedan. När Stjernkvist slutade hade han en lön på cirka 65 000 kronor i månaden vilket motsvarade den lön han tidigare haft som generaldirektör.

Men när Ulvskog tillträdde fick hon ha kvar sin statsrådslön och fick en månadslön på cirka 90 000 kronor i månaden.

40 procent mer
Om man jämför hennes lön med Stjernkvist så är det en löneförhöjning på 25 000 kronor eller motsvarande 40 procent för att göra samma jobb.

Stjernkvist vill inte ställa upp på en inspelad intervju om sin lön men han anser att han som partisekreterare inte behövde ha en statsrådslön.

Följde reglerna
Ulvskog själv säger att hon bara följde partiets regler när hon tillträdde.

– Jag har inte framställt några som helst lönekrav, utan jag blev informerad om att det fanns ett regelverk som gällde och det skulle efterlevas, säger Marita Ulvskog.

Ett liknande resonemang som Ulvskog hade också, den av Ulvskog hårt kritiserade, LKAB-chefen Martin Ivert i SVT:s Aktuellt när han ställdes inför frågor om sina villkor.

– Jag blev i samband med det erbjuden ett paket och jag hade ju ingen anledning att ifrågasätta det, utan det var med dåtidens spelregler, sa Martin Ivert.

”Svårt att jämföra”
Men Marita Ulvskog tycker inte att man kan jämföra hennes och Iverts resonemang.

– Det är ändå väldigt svårt att jämföra hans lönevillkor och pensionsvillkor med de som jag har. Även om jag har en mycket hög lön och därmed också en hög pension så är det stora skillnader, säger hon.

Ulvskog har den högsta lönen av alla partisekreterarna i riksdagen. Moderaternas och folkpartiets partisekreterare är närmast efter men tjänar 20 000 mindre i månaden än Ulvskog, medan till exempel vänsterpartiets partisekreterare har riksdagslön på cirka hälften av Ulvskogs lön.

Även om socialdemokraterna skulle förlora valet i höst skulle Ulvskog få behålla sin statsrådslön.

– Sådana är reglerna, säger hon.

Vad tycker du om de reglerna?

– Jag har inte hunnit tänka på dem i ett och ett halvt år. Det är en hög lön och jag vet faktiskt inte hur diskussionen har gått – om man har fastställt detta regelverk. Möjligen kan det ha något att göra med förhållandet mellan parti och regeringskansliet. Det ska vara väldigt tydligt vilken roll partiet har, säger socialdemokraternas partisekretare Marita Ulvskog.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".