Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elbolagen vill inte omfördela sina vinster

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 16.35

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vill använda elbolagens vinster till att sänka kundernas elpriser. Cheferna på två av landets största elbolag anser att detta bara skulle försämra situationen för elkonsumenterna eftersom nödvändiga investeringar inte skulle bli av.

– Om man pratar om att höja produktionsskatten så skapar det en osäkerhet inför investeringar som ska göras framöver och då kanske man säger låt oss göra investeringar någon annanstans i andra länder, säger Fortums Sverigechef Christian Lundberg.

– Det kan leda till ett minskat utbud, då måste vi importera mer och då importerar vi även de prisnivåer som finns utanför den nordiska marknaden. På kontinenten ligger de 20 – 30 procent över vad vi gör i Norden. Då blir det ändå så att priset för konsumenten går upp.

Vinsterna behövs
Den finska energijätten Fortum gjorde förra året en vinst på tolv miljarder kronor. Men de här vinsterna behövs för att bolaget ska klara investeringar på 35 miljarder de närmaste fem åren, säger Christian Lundberg.

Och inte heller Lars Frithiof, vd för energibolaget Eon i Sverige vill kännas vid att det skulle finnas några övervinster att tala om.

– Vi kommer att investera närmare 22 miljarder kronor under de närmaste åren. Vi är i full gång tillsammans med andra kraftproducenter att uppgradera de svenska kärnkraftverken och det är viktigt att vi vet vilka villkor som ska gälla när vi investerar ett stort antal miljarder, säger Lars Frithiof.

Hälften är skatt
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin sa i en intervju för Dagens Nyheter på onsdagen att regeringen kan tänka sig att ”omfördela från dom så kallade övervinsterna till att sänka kostnaderna för kunderna”. Mona Sahlin har inte varit tillgänglig för att kommentera det här på torsdagen.

Elmarknaden avreglerades för tio år sedan och många anser att den inte fungerar och att det är några få stora elproducenterna som kan styra priset.

Men elproducenterna själva lägger ansvaret för de höga priserna på skatter och avgifter. De slår hårt mot konsumenterna, säger Christian Lundberg vid Fortum.

– Vi har haft en utveckling på skattesidan som har ökat 170 procent sedan avregleringen och 50 procent av det som en slutkonsument betalar idag är skatter och avgifter, säger Fortums Sverigechef Christian Lundberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".