Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överhettad isländsk ekonomi

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 18.27

Trots fler och fler varningar utifrån om att Islands ekonomi håller på att gå överstyr, så är islänningarna själva övertygade om att landet kommer att klara sig bra.

- Jag tror på en mjuk inbromsning av den överhettade ekonomin, säger Gylfi Magnússon, docent på ekonomiska institutionen vid Islands Universitet i Reykjavik, men medger att både centralbanken och regeringen står inför en känslig balansakt de närmaste åren.

Det är en svår balansakt som Sedlabanki, Islands centralbank står inför. Å ena sidan höja räntan för att dämpa inflationen, å andra sidan kan en höjd ränta stärka den isländska kronan. Och en stark krona kan förvärra underskottet i bytesbalansen.

Vardagsmorgon i Reykjavik, stora bilar rullar in i stan i en en strid ström, den ena större och finare än den andra. De kan ses som symboler för vad som är risker i landets ekonomi underskott i bytesbalansen, en ökande utlandsskuld och islänningar som storkonsumerar för lånade pengar.

Sen slutet av februari har flera utländska bedömare pekat på riskerna i ekonomin, med en backande börs och en fallande isländsk krona som följd. Men här på Island tycker centralbanken, affärsmän och akademisk expertis att riskerna är överdrivs av bedömare som inte ser hela bilden.

Visst finns problemen och visst är de stora, vilket bland annat syns i den höga inflationen, men islänningarna pekar i stället på att dopningen av ekonomin i form av jätteinvesteringar i smältkraftverket snart kommer att vara över och att det är bra att kronan tappar en del i värde. Det bättra på chanserna för jämnare bytesbalans. Och så att det är naturligt att börsen backar en del, den kan fortsätta stiga så oerhört kraftigt som den gjort de senaste två åren.

- Om börs och krona inte rasar i en mer dramatisk takt finns det ingen anledning till att inbromsningen i ekonomin inte skulle bli lagom mjuk, säger Gylfi Magnússon.

Men att utlandet börjat ifrågasätta det isländska undret riskerar att bli en självuppfyllande profetia. Oroliga utländska banker som ger de isländska bankerna sämre villkor och investerare som drar sig ur och får börsen falla.

- Javisst, då kan det värsta scenario som utmålats i rapporterna bli verklighet men jag tror inte att det blir så, säger Gylfi Magnússon.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".