Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 25 mars 2006

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 14.30

Temat denna gång är Freivalds, moraliskt rätt och fel och att stå för det man tror på. 

”Äntligen har tv-reportaget ’Könskriget’ fällts för partiskhet av granskningsnämnden”, utbrister Johanna Nylander med bloggen Frihet, fildelning och feminism. Hon fortsätter: 

”Programmet, som vållade en gigantisk debatt om feminism, hade klart sina brister, och många trodde att de skulle drabba feminismen i stort. 

Idag har istället feminismdebatten blivit lite klokare, och fokuserar lite mer på rätt saker. Det praktiska man faktiskt kan göra någonting åt och ifrågasättandet av makten, istället för flum, införandet av obligatoriska låtsaskurser i skolan, och kvotering i bolagsstyrelser. 

För övrigt ligger det faktiskt någonting i det stöd Freivalds fått angående hennes avgång. Hon har fått mycket extra skit just för att hon är kvinna. Avgången ser jag som självklar, men om man ser till efterkommaren Bosse Ringholms skandaler, så är de minst lika stora, speciellt de skatteaffärer han hade under tiden som finansminister, och han sitter givetvis kvar.” 

Och därmed är bloggkrönikan inne på det ämne som dominerat såväl vanliga medier som bloggosfären under den gångna veckan, nämligen utrikesminister Laila Freivalds avgång. 

Johanna Parikka Altenstedt med bloggen helsinki-stockholm noterar att Freivalds själv motiverade avgången med att det hade blivit  

”omöjligt för henne i den rådande situationen att göra fullgott arbete och för att slippa skada sina huvudmän har hon bestämt att begära entledigande från sin post som utrikesminister.  

Och hon rabblade upp de hon inte ville skada: 

- Regeringen, PARTIET, och UD.  

Och jag som trodde att hon var SVERIGES utrikesminister.” 

Jens Ljungkvist med bloggen general failure skriver att det är flera härvor och lögner som lett till Freivalds avgång, nu senast efter det att UD och Säpo agerat för att stänga Sverigedemokraternas hemsida med en karikatyr på profeten Muhammed. 

”Den typen av publicering strider ju inte mot några lagar (utom muslimska). Ur ett juridiskt och yttrandefrihetsperspektiv tycker jag att UD:s handlande strider mot grundlagen. Men ur ett moraliskt perspektiv tycker jag man gjorde rätt. 

Mitt problem med Laila Freivalds är att hon ljög om sin inblandning och passar bollen vidare till den UD-tjänsteman som kontaktade webbhotellet där Sverigedemokraternas hemsida fanns.  

Freivalds måste i alla fall under sin tid som justitieminister blivit någorlunda insatt i hur vår grundlag fungerar och därmed insett som utrikesminister vad detta skulle innebära. Ändå gör hon det. Detta kan tyda på flera saker:  

1. Att Freivalds trodde att hon skulle komma undan med det.  

2. Att hon gjorde bedömningen att hotet mot vårt rikes säkerhet var större än behovet att följa grundlagen.  

3. Att utrikesministern inte kände till grundlagen.” 

Jens Ljungkvist tror på alternativ två och fortsätter: 

”Om det nu stämmer så undrar jag varför man inte står upp för vad man tror på? Jag tror de flesta i Sverige hade kunnat gå med på att stänga ner webbplatsen eller i annat fall verka för att bilderna tas bort.  

Så här följer då mitt budskap till Sveriges politiker:  

Stå upp för vad du tycker och ta istället diskussionen och prövningen av ditt agerande.” 

Bloggaren Meleagros tycker att det var bra att Sverigedemokraternas internetsida stängdes men anser att Freivalds var för osmart.   

”Laila Freivalds har ALLT emot sig.

Hon borde ha förstått att efter lägenhetsaffären skulle detta fortsätta.

Hon skulle aldrig ha tackat JA

När hon nu gjorde det får hon stå sitt kast ... Hon är en del av makten och som en sådan måste man handla på ett korrekt sätt eller i varje fall vara tillräckligt smart att kunna dölja sina trix. 

Tyvärr blir det Laila Freivalds handlande som kommer i fokus istället för frågan om vad yttrandefrihet egentligen är och skall vara. Vem fördömer publicisternas osedvanliga omdömeslöshet att i ett läge där andra utsätts för dödshot och terrorhandlingar tillkännage att de skall publicera karikatyrer.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Johanna Nylander: http://johannanylander.blogspot.com/ Johanna Parikka Altenstedt: http://helsinki-stockholm.blogspot.com/
Jens Ljungkvist: http://jens.ljungkvist.nu/blog/?p=45
Meleagros: http://blogg.passagen.se/sorgaelem/comments/Weblog/var_det_r%C3%A4tt_att_laila#comments

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".