Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dumpade kemikalier åter till Europa

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 16.48

Nu ska Afrikas enorma lager av giftiga bekämpningsmedel tas om hand genom det upprensningsprogram som FN och Världsbanken startar.

I hela världen uppskattar man att det lagras 500 000 ton oanvända och förbjudna bekämpningsmedel under oacceptabla förhållanden.

Bara i Afrika finns över 100 000 ton. Nu sjösätts ett stort program under ledning av FN:s organ för jordbruk och livsmedel, FAO, och Världsbanken för att ta hand om de gamla bekämpningsmedlen med början i sju afrikanska länder.

Insektsmedel i rustande tunnor
Ute i öknen i Mali förvarades tunnor med insektsgiftet dieldrin. Medlet skulle användas mot gräshoppor, men det kom aldrig till användning.

Tunnorna sköts sönder vid rebellstrider och en del flyttades till byar där de nu läcker och ställer till mycket stora problem.

– De läckande tunnorna har smittat ner omgivningen i byar med mycket små vattenresurser. Dieldrin läcker och förorenar vattnet och förgiftar både boskap och människor, säger Mark Davis, som är koordinator för FAO:s upprensningsprogram för bekämpningsmedel i Afrika.

Ett annat exempel är en by i Tanzania där en stor depå med flera av de giftigaste insektsmedlen, bland annat DDT, har läckt ut i marken och riskerar att förorena dricksvattnet.

En svensk vetenskaplig studie visar på osannolikt höga halter av DDT i markskiktet, ända ner till en meter är halterna höga. Det var Grekland som skänkte pesticiderna.

Dumpar förbjudna ämnen
Forskarna misstänker att det var fråga om ren dumpning för att bli av med medel, som blev förbjudna i Europa. Mark Davis känner till flera sådana fall.

Nu blir det också Europa som får ta tillbaka dessa farliga miljögifter, eftersom de miljömässigt acceptabla förbränningsanläggningarna för att destruera giftiga kemikalier finns i Europa och USA.

Det här programmet kommer att ta 10-15 år att genomföra. Men FAO gör klart att detta bara är en engångsföreteelse.

För framtiden måste de afrikanska länderna bygga upp egen kompetens att hantera miljöfarligt avfall. På det sättet hoppas vi att aldrig behöva se liknande dumpningsplatser igen, säger Mark Davis.

Också det svenska biståndsorganet SIDA stöder projektet via Världsbanken.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".