Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK kritiserar varken UD eller Säpo

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 16.40

Justitiekansler Göran Lambertz riktar ingen kritik mot utrikesdepartementet eller Säpo för att tjänstemän kontaktade webbhotellet Levonline. De berättade då om Muhammedteckningarna i Sverigedemokraternas nättidning och om hoten i omvärlden, men ska inte ha utövat någon påtryckning för att få sidan stängd.

– Det handlar inte om något grundlagsbrott helt enkelt därför att de kontakter som förekom från UD:s sida mot Levonline inte innebar att man hindrade publicering, säger justitiekansler Göran Lambertz.

Enligt de upplysningar som UD lämnat till Justitiekanslern, så underströk den politiske tjänstemannen Stefan Amér, respekten för yttrandefriheten när han kontaktade internethotellet Levonline. Och därför, menar Justitiekanslern, så förekom inte några påtryckningar från UD. Inte heller Säpo anses ha försökt förhindra publiceringen av Muhammedbilder.

KU får bedöma UD
Vad gäller det lämpliga i myndigheternas agerande tycker JK att Säpo gjorde det som skulle göras. Det fanns ett hot och då var det bra att berätta det för Levonline. Vad gäller lämpligheten i UD:s agerande så gör inte JK någon konkret bedömning eftersom Laila Freivalds kände till Amérs möte med Levonline. Och det är riksdagens konstitutionsutskott, inte JK som granskar ministrarnas agerande.

– För UD:s del kan man kanske diskutera vad UD ska göra egentligen i ett sådant här fall, om det är UD:s ansvar och UD:s roll att agera på det här sättet. Det har jag bedömt att jag inte ska ta slutlig ställning till utan det ska konstitutionsutskottet göra, säger Göran Lambertz.

Omöjlig ställning
Politiskt sett har domen redan fallit över Laila Freivalds. Hon avgick som utrikesminister i tisdags. Orsaken var att det hon först framställde det som om att hon inte känt till att tjänstemannen kontaktat internethotellet, men att det sedan visade sig att hon inte bara känt till utan också sanktionerat kontakten.

Statsminisiter Göran Persson riktade hårt kritik mot agerandet i ett läge när han inte visste att Freivalds var inblandad. Perssons kritik gjorde sedan Freivalds ställning som utrikesminister omöjlig.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".