Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centerpartiet stoppar buggningslagen

Publicerat lördag 25 mars 2006 kl 14.25
Olofsson.

Regeringens förslag att polisen ska få använda sig av buggning kommer sannolikt att stoppas av riksdagen senare i vår. Enligt centerpartiets ledare Maud Olofsson kräver partiet att frågan skjuts upp minst ett år om det inte ändras på flera viktiga punkter.

Det är viktigare att reda ut integritetsfrågorna än att fatta snabba beslut, enligt Maud Olofsson.

– Människor ska inte behöva känna att: jag kan riskera att bli buggad, jag kanske inte ens får reda på det och jag får inget skadestånd, ingenting. Det är inte ett samhälle som vi vill ha. Det är den här typen av lagstiftning där vi måste vara väldigt noggranna. Då är inte det brådskande viktigast utan då är det faktiskt resultatet och innehållet i propositionen, säger Maud Olofsson i Ekots Lördagsintervju.

Kräver förändringar
För att kunna acceptera buggning kräver centern att regeringen gör flera förändringar: det ska inte gå att bugga redaktioner, det ska vara klart redan från början hur människor som buggats får information efteråt om att de utsatts för avlyssningen och också möjlighet att begära skadestånd. Dessutom tycker centern att man ska avvakta den utredning om integritet som blir klar nästa år.

– Gör man inte det är vi beredda att bordlägga det här, säger Olofsson.

Frågor som rör grundlagsenliga rättigheter är speciella, en ganska liten minoritet kan skjuta upp beslut i ett helt år och det räcker det med att en sjättedel av riksdagens ledamöter röstar för bordläggning.

V och mp vill skjuta upp beslut
Sedan tidigare har det varit känt att vänsterpartiet och miljöpartiet velat skjuta upp beslutet men det har inte räckt. Det är först i och med centerns besked som det står klart att justitieminister Thomas Bodström sannolikt går mot ett nederlag i riksdagen.

– Ja, man ska ju komma ihåg att det utrymmet i grundlagen har kommit till av just integritetsskäl. Det har kommit till för att man ska tänka igenom all den här lagstiftningen. Jag tycker att det är viktigare att lagstiftningen blir rätt än att Bodström får avgöra den här frågan fort, säger Maud Olofsson.

Klyver alliansen
Frågan blir extra tilltrasslad genom att den klyver den borgerliga fyrpartialliansen. Folkpartiet stöder regeringens lag, vilket inte direkt får Maud Olofsson att jubla.

– Att folkpartiet plockar ut några frågor ur en överenskommelse som vi redan har i alliansen och gör upp med socialdemokraterna är ju rätt märkligt och överraskande för oss, därför att alliansen har en överenskommelse på det här området, säger centerpartiets Maud Olofsson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".