Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny förhörsmetod mot pedofiler får kritik

Publicerat söndag 26 mars 2006 kl 08.30

Rikspolisstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial till alla polismyndigheter om hur man förhör misstänkta pedofiler. Metoden är hämtad från England och ger bland annat råd om hur man lägger upp en förhörsstrategi.

Sven-Åke Christiansson, professor i psykologi och en av Sveriges främsta experter på området, är mycket kritisk till metoden och Rikspolisstyrelsens agerande.
– Tanken att ta fram kunskaper är bra. Initiativet är bra, men där slutar det positiva, säger Sven-Åke Christiansson.

Förhörsmetoden är framtagen av två engelsmän med lång erfarenhet från utredningar och förhör med misstänkta pedofiler. Den ger bland annat råd om hur man kan skapa bra kontakt med den misstänkte, och hur man kan identifiera de masker som han eller hon kan använda sig av för att komma undan ett erkännande.

Ålderdomlig metod
Sven-Åke Christiansson har skrivit flera böcker om förhörsmetodik och undervisar i ämnet på polishögskolan. Ökad kunskap är nödvändigt, tycker han, men den här metoden där olika personlighetstyper beskrivs som Mr Good guy, Mr Cool eller Mr Angry är ålderdomlig och utgår, enligt Christiansson, från att den misstänkte alltid är skyldig, vilket kan leda fram till felaktiga erkännanden. Dessutom saknas vetenskapliga referenser.

– När man går igenom den här skriften så ser man att man utgår ifrån en källa och det är ungefär vad vi talar om på gymnasienivå. Här är det många poliser som kommer ut från polishögskolan med en akademisk bakgrund. De kommer att se det här som ett skämt, säger Christiansson.

Men Eva Brännmark på Rikspolisstyrelsen säger att ambitionen inte har varit att täcka in all forskning och litteratur på området, utan att fokusera mer på förhören med de missänkta förövarna, eftersom ett erkännande kan lätta på barnets känslor av skuld och skam.

Ett komplement
Metoden ska ses som ett komplement till den kunskap som redan finns ute på polismyndigheterna. Men om den har varit särskilt framgångsrik vet inte Eva Brännmark.

– Det är inte på det sättet vi arbetar. Få vi fram information från personer som vi tycker då verkar ha goda kunskaper på området så finns det självklart skäl för oss att ta till oss den kunskapen, säger hon.

Men Sven-Åke Christiansson tror inte att metoden bara kommer att ses som något man kan ta till sig om man vill, utan som en handbok i hur man förhör misstänkta pedofiler.

– Man måste också se konsekvenser av hur en sådan här rapport kommer att uppfattas. Eftersom det saknas så många väsentliga bitar så kommer den här att vara direkt missledande, säger Sven-Åke Christiansson, professor i psykologi.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".