Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdade i hemmet utsatta vid elavbrott

Publicerat söndag 26 mars 2006 kl 15.00

Allt fler vårdas numera hemma och många är helt beroende av olika apparater för att klara sig. Men frågan är om beredskapen vid elavbrott är tillräcklig överallt.

Hendry Andersson, som ansvarar för säkerhet inom Stockholms läns landsting, tvivlar på att säkerheten är tillräcklig.

– Jag uppfattar det idag som att vi har väldigt dålig säkerhet på det här området. Vi är inte bra på det och vi måste bli bättre. Antalet som patienter som skrivs ut till hemmet, med utrustning, ökar, säger Hendry Andersson.

Beroende av el
Den som vårdas hemma är beroende av el utöver det vanliga. Det kan röra sig om syreventilatorer som hjälper den som har svårt att andas. Det kan vara sugpumpar som tar bort slem, eller lyftanordningar.

Reservelkraft ska finnas i form av batterier men elavbrotten i samband med stormen ”Gudrun” visade också på behovet att snabbt kunna ordna fram tillfälliga vårdplatser för dem som vårdas hemma. För batterireserverna räcker bara ett visst antal timmar.

Myndigheterna har börjat planera men man har hunnit olika långt i olika delar av Sverige. Hendry Andersson tror att frågan måste uppmärksammas mer.

– Det här ligger givetvis inom den medicinska delen av landstingens verksamheter och här måste man våga ta upp diskussionen på läkar- och sköterskenivå, som måste kunna bedöma det här från fall till fall.

Menar du att läkarna och sköterskorna inte är medvetna om problematiken?

– Jag är inte säker på det. Åtminstone är det en diskussion jag har hört att man inte är riktigt medveten om det.

Ungefär 90 procent av dem som vårdas hemma är äldre. Men det finns också barn som behöver apparater för att överhuvudtaget kunna andas och som vårdas hemma.

Hemventilatorer
Alette Bagge, specialsköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, utbildar familjer och personliga assistenter i att sköta apparatur, som den här ventilatorn.

– Alla barn har två sådana här hemventilatorer hemma. En för dagtid och en för nattid, eller om strömmen går så ska det alltid finnas en som är fulladdat hemma. Är det så att strömmen inte kommer tillbaka efter elva timmar så är det naturligtvis så att man måste åka in på sjukhus, säger hon.

– Till många av de här ventilatorerna kan man också använda en bilbatterikabel. Men då gäller det att man har laddat batteriet i bilen, säger Alette Bagge, vid långtidsintensivavdelingen LIVA på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".