Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk förhandlare hoppfull om Sri Lanka

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 07.00
Konflikten har stillats.

De norska fredsförhandlarna som är engagerade i processen i Sri Lanka är positiva till att våldet dämpats där den senaste tiden. Sedan den tamilska gerillarörelsen och regeringen träffades i februari har dödandet minskat i den infekterade konflikten.


Ekot har träffat den nye norske medlaren Jon Hanssen-Bauer som precis tagit över ansvaret för den dagliga kontakten med parterna.

– Vi tycker att det är väldigt positivt att nivån på våldet har gått ned. Det är inte helt bra ännu men det är väldigt viktigt att parterna fortsätter att genomföra det de enades om i Genève i slutet av februari, säger Jon Hanssen-Bauer.

Processen har stått stilla
Våldet var länge så omfattande att oron ökade för ett nytt inbördeskrig. Men efter att parterna nyligen träffades igen för första gången sedan 2003, har det lugnat ned sig. Nu arbetar den nye medlaren Jon Hanssen-Bauer med en agenda för nya samtal i april.

Han har precis tagit över efter Erik Solheim. Solheim är sedan i höstas biståndsminister i den nya norska regeringen och det är svårt att kombinera med medlaruppdraget, men han behåller huvudansvaret.

Tamilska tigrarna och regeringen ingick en vapenvila för fyra år sedan med hjälp av norrmännen. Då hade inbördeskriget pågått i 20 år. Men läget har varit spänt sedan dess och processen har stått stilla. Gerillarörelsen anklagas för politiska mord och för att fortsätta rekrytera barnsoldater.

Det är ett svårt jobb att medla, säger Jon Hanssen-Bauer, på besök i Stockholm.

– Det är väldigt spännande och en väldig utmaning och jag är full av respekt för jobbet vi har framför oss. Detta är en vansklig konflikt och ett svårt jobb, säger han.

Vilka förhoppningar har du?

– För det första är det viktigt att få slut på den osäkerhet som befolkningen känner och att föra processen in i konstruktiva diskussioner om att lösa konflikten.

Sverige övervakar
Befolkningen behöver få känna en trygghet, säger han. Flera grupper i Sri Lanka protesterar mot norrmännen som de tycker är för tamilvänliga. Det uppstår alltid kritik när man har en sådan här roll, säger den nye medlaren.

– Men ett sätt att försöka minska kritiken nu är att vi skiljer på rollen att hjälpa till med fredssamtal och rollen att övervaka vapenvilan, säger Jon Hanssen-Bauer.

Därför tar en svensk överste nu över ledningen för den grupp som på plats övervakar att parterna efterlever de som de kommit överens om.

– Jag är väldigt glad över att Sverige har bidragit med hjälp och att vi kan dela på uppgifterna. Vi tror att det kan vara väldigt viktigt för att genomföra processen framöver och dämpa lite av kritiken mot Norge, säger Jon Hanssen-Bauer, norsk medlare i Sri Lanka-konflikten.

Enligt Hanssen-Bauer så finns det ingen frist för hur länge norrmännen är beredda att medla. Det är ett långsiktigt uppdrag, säger han, och vi är med så länge parterna önskar det.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".