Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skilsmässobarn har fått egen webbplats

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 05.27

Det finns ett stort intresse för Rädda Barnens nya webbplats dit barn till skilda föräldrar kan skriva och få hjälp av psykologer. Den har funnits i en månad och redan första dygnet skrev över hundra barn och ungdomar mejl till webbplatsen.

Sophie Arnö som är psykolog på Rädda Barnen ger exempel på vad som kan stå i ett breven:

”Min mamma och pappa skiljde sig för två år sedan. Pappa har flyttat och jag och min lillebror är tvungna att åka tåg till honom varannan helg. Det är fruktansvärt och jag vet inte vad jag ska göra. Hjälp mig”, skriver en flicka.

Känslor av ensamhet
Det är flera hundra barn och ungdomar, framförallt i tio- till tolvårsåldern och till allra största delen flickor som hittills har skrivit till Rädda Barnens nya webbplats för barn i skilsmässofamiljer.

Förutom boendet, som det här brevet handlar om, så är de vanligaste problemen barnen skriver om att föräldrarna bråkar. Men det som genomsyrar de flesta mejl, säger Sophie Arnö, är att barnen känner sig ensamma.

– Många barn förmedlar att de inte har någon att prata med, att de känner sig osynliga, att föräldrarna har fullt upp med att hantera sin egen situation och sin egen kris och att barnet blir väldigt lämnat då, säger Sophie Arnö.

Viktigt vara anonym
Barns behov av att bli lyssnade på i en turbulent skilsmässosituation är stort, det vittnar det stora intresset för webbplatsen om, säger Sophie Arnö, som tillsammans med sina kollegor svarar på mejl till barnen som får vara anonyma.

För flickan som skrev om att åka tåg till sin pappa, räckte det med några få brev för att hon skulle våga tala med sin mamma om att hitta en bättre lösning. Andra behöver få råd hur de ska söka stöd vidare.

Just att få vara anonym är viktigt, säger Sophie Arnö.

– Vad man kringgår är både det här med att man behöver ha båda föräldrarnas medgivande för att söka hjälp om man till exempel ska söka hjälp inom psykiatrin, men också den här enorma lojalitetskonflikten som många barn upplever. Det är dels en lojalitetskonflikt mellan föräldrar men också mellan familj och människor utanför familjerna. Man vill inte lämna ut sin familj, man vill inte lämna ut att man har det svårt, säger Sophie Arnö.

Bristfällig kunskap
Förutom att webbplatsen ska erbjuda stöd under en begränsad tid är syftet framför allt att samla in kunskap. Kunskap saknas idag och den hjälp som barnen får från exempelvis socialtjänsten är mycket bristfällig, enligt Sophie Arnö.

– Det ligger idag på socialtjänstens uppdrag att följa upp hur ett barn mår efter en vårdnadstvist, till exempel, och det görs i väldigt liten utsträckning. Många som arbetar inom socialtjänsten upplever det här som en väldig frustration för de har inte utrymme och resurser att göra det som de skulle vilja, säger Sophie Arnö, Rädda Barnen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".