Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler väljer bort den fasta telefonen

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 05.32
Mobilt slår ut fasta telefonin.

I takt med att priserna på mobiltelefonsamtal sjunker är det fler och fler som säger upp sitt fasta telefonabonnemang. Under de senaste fem åren har de fasta abonnemangen minskat med sex procent. Det är framför allt unga som väljer att skippa det fasta abonnemanget.

– Jag behöver inte så mycket mer än en mobil, tror jag. Jag klarar mig med det, säger Emma Komstedt.

– Att ha en hemtelefon är inte viktigt för mig för jag är aldrig hemma, utan det är mobilen som gäller, säger Johanna Fors.

Vad finns det för fördelar med att bara ha en mobiltelefon?

– Man har bara den räkningen, det räcker, säger hon.

Tjänar på att byta
En undersökning som Post- och telestyrelsen, PTS, gjorde under hösten visar att nio av tio hushåll fortfarande har en fast telefon i hemmet. Men nästan 40 procent säger sig vara beredda att göra sig av med den och bara använda sin mobil om priserna för mobila samtal närmar sig dem för fast telefon. Och det är någonting som håller på att hända.

Redan idag är det så att den som bara pratar några minuter i telefon om dagen kan tjäna på att byta sitt fasta abonnemang mot ett mobilt. Framför allt bland unga blir fasta abonnemang mindre och mindre vanliga.

Unga byter ofta
Även om det i PTS undersökning bara är fyra procent av befolkningen som helhet som säger sig ha avstått från det fasta abonnemanget är siffran betydligt högre när man tittar på åldergruppen 21-30-åringar. Där säger sig 13 procent redan ha gett upp det fasta abonnemanget.

Orsakerna till det kan vara flera säger Stefan Williamson på Post- och telestyrelsen.

– Dels ser man i den åldersgruppen sin mobiltelefon som den viktiga telefonen, den som man alltid använder, den står en väldigt nära. Många i den åldersgruppen måste också vara ekonomiska och fundera på om de har råd att ha en fast telefon. Det kan också vara så att man flyttar ofta, säger han.

Slippa flera nummer
Men fortfarande är det alltså många som vill hålla kvar vid det fasta abonnemanget. Frida Lemel är en av dem.

– Det känns bra att ha en telefon som alltid fungerar och som det är billigare för folk att ringa till. Man slipper oroa sig för batteritid, säger Frida Lemel.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".