Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktiva elkunder kan pressa priset

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 09.11

Elpriset fortsätter att stiga och för hushållen gäller det att försöka hänga med i prissvängningarna, om man vill få ett så bra pris som möjligt.

– Som hushållskund ska man egentligen tänka på samma sätt som man gör när man lånar pengar till en bostad. Man ska framför allt inte ha tillsvidareavtal utan ta en aktiv ställning till vilken typ av avtal man vill ha, om man ska ha rörligt pris eller binda det, säger chefen för privatmarknaden vid Vattenfall, Per Thorin.

Det är den kalla mars som har drivit upp elpriset till rekordnvåer på elbörsen Nord Pool. Priset tycks ha etablerat sig på en nivå stadigt över 50 öre per kilowattimme.

Ute hos konsumenten blir det ungefär en krona, eller till och med lite mer, beroende på vilket avtal man har. Och det ska man se över, menar Per Thorin.

– Vår rekommendation är att man ska binda det i två år och dessutom ska man köpa en byteserätt. Då är man skyddad mot prishöjningar och om priset faller kan man få ett nytt avtal till lägre pris.

Hur stor är sannolikheten för att priset faller?

– Det finns indikationer både på att det kan gå upp och att det kan gå ner. Fortsätter det att vara kallt och torrt kommer det att pressa upp priset.

När på säsongen brukar det vara lägst elpris?

– Historiskt har det varit så att sommaren har haft lägre pris men under senare tid har det inte stämt riktigt, säger Per Thorin.

För ett år sedan var dagspriset på el så lågt som 20 öre per kWh. I höstas etablerades en ny nivå på över 30 öre per kilowattimme, och den senaste veckan har priserna rusat rakt upp.

Toppnoteringarna var på prime time mellan klockan 8 och 9, när frukosten är klar och man kommer till arbetet, över 70 öre, som mest 79 öre.

Den här nivån kommer sannolikt att hålla i sig under resten av 2006 och kanske 2007 också. Det beror på att det just nu är dåligt med tillgång på den snö som så småningom ska smälta och rinna ner i vattenmagasinen.

Dagspriset på el har betydelse främst för de elkunder som har ett helt eller delvis rörligt elpris. Om det ligger kvar på nivån över 50 öre ett bra tag till, och mycket talar för det, kan rörligt elpris visa sig ha varit en dålig affär, på sikt.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".