Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbare integration med miljardsatsning

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 12.39

Integrationsminister Jens Orback presenterade på måndagen regeringens program för att förbättra integrationen. En miljard kronor anslås i vårbudgeten i ett tiopunktsprogram.

– Framför allt vill jag se en ökad snabbhet från dagen då man kommer hit som flykting till att man kommer in i arbetspraktik eller kommer in på en arbetsplats ska gå mycket fortare, säger integrationsminister Jens Orback.

För att personer med invandrarbakgrund ska få arbete, vill Jens Orback prova jobbagenter i de större städerna. Till exempel kan exempelvis föreningsaktiva personer använda sina kontakter till att hjälpa arbetssökande hitta jobb.

Arbetsförmedlingarna ska få samlat ansvar för nykomna invandrare och Internationella Företagarföreningen i Sverige ska stärkas, för att hjälpa dem som vill starta egna företag.

Åtgärdsprogrammet omfattar en miljard kronor, plus 700 miljoner i stöd till kommuner som utökar sin flyktingmottagning.

En del redan känt
Flera av de tio punkterna i åtgärdsprogrammet är kända sedan tidigare. Skolminister Ibrahim Baylan har redan sagt att 100 skolor i segregerade områden ska få lärarförstärkning för att förbättra elevernas språkkunskaper.

Det uppskattas av Maureen Olsson, som är biträdande rektor i Sofielundsskolan i Malmö. Skolan har elever från mer än 50 olika länder.

– Kan vi få kompetenta pedagoger till skolorna som stöttar med de pengar han beviljar så är det bara positivt, säger Maureen Olsson.

Finns det pedagoger att anställa?

– Det beror på var i landet man befinner sig. I Malmö tror jag många attraheras av att bo och jobba, säger hon.

Regeringen har tidigare fått kritik för liknande projekt.

År 1998 avsattes två miljarder kronor i storstadssatsningen, som gick till områden med sociala problem kring storstäderna.

Det visade sig att de invandrare som etablerade sig i samhället flyttade ifrån områdena.

Nådde inte målen
Även om enskilda fick det bättre, blev inte det politiska målet uppnått om att lösa problemen i områdena. Hur ska Jens Orback undvika att göra om tidigare misstag.

– Jag skulle vilja säga att storstadssatsningen gjorde skillnad. Det var tusentals projekt, där några gick mindre bra, men många gick väldigt bra. Det visade sig att försörjningsstödet minskade och sysselsättningen minskade. Nu gör vi riktade insatser mot skola, arbetsförmedling och mot fler företagare. Jag är rätt säker på att det är åtgärder som kommer att göra skillnad, säger integrationsminister Jens Orback.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".