Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hushållen shoppar loss - köpfesten fortsätter

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 11.36

Idag kommer ännu en gång starka tecken på att den svenska ekonomin går på högvarv och att hushållens ekonomi är allt starkare.

Svenskarna shoppar loss som nästan aldrig förr, prognoserna om den urstarka svenska ekonomin och hushållens stärkta köpkraft bekräftas av statistik idag.

Detaljhandelns omsättning ökade i februari med 7,7 procent mätt i fasta priser jämfört med samma månad 2005. Siffrorna kommer från SCB och HUI. Alltså Statistiska Centrlabyrån och Handelns UtredningsInstitut.

Till och med sällanköpsvaruhandeln ökade kraftigt, med 6,2 procent. Dagligvaruhandeln ökade med 4,6 procent.

Det är just i handeln som den starka och om det hade handlat om något annat, nästan dopade, svenska ekonomin märkas tydligast.

Företagen i branscher som finns nära konsumenterna går bra nu, som klädkedjan Lindex, till exempel, som redovisar ett starkt andra kvartal idag.

Klädmärket Gant är ett annat exempel. Bolaget börsnoterades idag, och succe är väl vara förnamnet på hur det gick.

Aktien var övertecknat 40 gånger, introduktionspriset var 141 kronor och när börsen öppnade studsade kursen genast upp med 30 procent.

Tungviktaren i branschen, H&M, kommer i morgon, KappAhl senare i veckan, och på det hela taget är det starkt tryck i kläd-och detaljhandeln, både i försäljning och på börsen.

Och idag spår dessutom SCB i en konjunkturprognos att köpfesten kommer att hålla i sig. Storföretagen spås en fortsatt stark konjunktur och toppen har ännu inte nåtts i industrin och i tjänstesektorn.

Alla branscher utom en tror på en förbättring till hösten. Den bransch som tror att toppen i konjunkturen redan är passerad är kemi och läkemedel.

Jämfört med i höstas har det skett stora förändringar för vissa branscher. Den största förbättringen har skett inom hotell- och restaurang, stål och metall samt annan tillverkning. Alla tre branscherna låg i höstas på den nedre halvan vid en rangordning av branscherna men har sedan dess klättrat upp i den övre halvan, enligt SCB.

Bland dem som räknar med ett oförändrat läge till hösten hör detaljhandeln. Måttlig optimism uppvisar också en tung bransch som verkstadsindustrin och detsamma gäller byggbranschen som i nuläget är en av de hetaste branscherna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".