Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Leijonborg kritiserar oskarpt JK-yttrande

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 12.50

Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg är kritisk till Justitiekanslerns yttrande som i förra veckan friade Säkerhetspolisen och utrikesdepartementet från misstankar om att ha brutit mot det så kallade censurförbundet.

Misstanken handlade om de kontakter som togs med ett internetföretag med anledning av att Sverigedemokraternas tidning hade publicerat av en Muhammedkarikatyr på internet.

– Jag hade väl önskat ett ännu mer principiellt yttrande, därför att det här att börja tumma på censurförbudet är ju något oerhört allvarligt, säger Lars Leijonborg.

Misstänkt grundlagsbrott
I förra veckan konstaterade Justitiekanslern, JK, att varken säkerhetspolisen eller utrikesdepartementet hade brutit mot grundlagens censurförbud. JK ansåg att de kontakter som myndigheternas tjänstemän tagit med det aktuella internethotellet i var att betrakta som informationssamtal, inte i lagens bemärkelse påtryckningar för att få bort Muhammedbilden från internet.

För att ta reda på vad som sagts vid samtalen mellan myndigheterna och internethotellet har JK endast frågat myndigheterna om hur det hela gått till.

JK konstaterade att säkerhetspolisen varken agerat olagligt eller olämpligt och att utrikesdepartementet i vart fall inte agerat olagligt.

Frågan om lämpligheten i UD:s agerande överlåter JK till Riksdagens konstitutionsutskott, KU, att bedöma.

”Man har sänkt muren”
Lars Leijonborg, som själv KU-anmält frågan, tror att JK:s beslut kan leda till att svenska myndigheter kan göra likadant igen.

– Jag fruktar ju att man, så att säga, har sänkt muren för att sådant här ska kunna ske i framtiden. Det har skett en gång, och dessutom har en juridisk instans, Justitiekanslern, skrivit på ett sätt där det inte är riktigt klockrent att det här inte får förekomma, säger Lars Leijonborg.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".