Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riskfylld uppväxt i bidragsberoende hem

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 17.04

Utlandsfödda utan egen försörjning som bor i segregerade bostadsområde blir allt fler. Att växa upp i en familj som inte försörjer sig själv innebär en stor risk för barnen. Risken finns att de hamnar i samma bidragsberoende anser Socialstyrelsen.

– Att växa upp i en familj med låg inkomst innebär inte några särskilda risker för en ogynnsam utveckling, men om familjen däremot tvingas gå på socialbidrag under längre till ökar riskerna för en ogynnsam utveckling för barnet dramatiskt, säger professor Bo Vinnerljung på Socialstyrelsen.

Det man sett i en del av de här familjerna är att det ofta finns en mängd olika problem, som tillsammans skapar en otrygg och osäker uppväxt. Att leva på socialbidrag under en längre tid skapar i sig ett socialt utanförskap.

Social Rapport är Socialstyrelsens genomgång av all statistik om levnadsförhållanden från åren 1990-2002. Den visar att den etniska segregationen ökar i storstadsregionerna.

Andelen fattiga utlandsfödda har ökat kraftigt under den här perioden i de invandrartäta bostadsområdena. I Göteborg och Malmö har andelen fattiga, icke-självförsörjande i dessa områden fördubblats.

Bo Vinnerljung menar att samhället måste bli bättre på att fånga upp de som fastnar i bidragberoendet.

I Malmö ser man dock en ljusning. Under de två senaste åren, som inte finns med i rapporten, har andelen bidragsberoende minskat i alla bostadsområden.

– Sedan mitten av nittiotalet och fram till idag har vi successivt börjat få ordning på det. De senaste två åren har det gått bra för oss och socialbidragsberoendet minskar, säger kommunalrådet, socialdemokraten Ilmar Reepalu.

Är Malmö speciellt i jämförelse med Stockholm och Göteborg?

– I förhållande till vår befolkning tar vi emot ett mycket större andel som flyktingar, säger Reepalu.

Professor Bo Vinnerljung på Socialstyrelsen menar att samhället måste bli bättre på att fånga upp dem som fastnar i socialbidragsberoendet.

– I den bästa av alla världar skulle jag kunna tänka mig att det finns resurser som utlöstes när en familj gått på bidrag i flera år. Då skulle man erbjuda dem läxhjälp eller annan hjälp till barnen, som bevakning av barnens hälsa. Det finns fungerande program i andra länder.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".