Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elitidrottare får fler högskoleplatser

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 05.00

Elitidrotten ska komma in på svenska universitet och högskolor. Idag finns bara några tiotal platser i Östersund och Växjö för elitidrottsmän som både vill kunna träna och studera, men regeringen tycker inte att det räcker.

– Jag tycker att det känns lite otidsenligt. Om jag jämför med hur välutvecklat det är på gymnasienivå och när jag ser hur långt utvecklingen har gått i att modernisera undervisningsformerna på högskolan, vill jag se till att vi tar till vara på de möjligheterna, den nya flexibilitet, som den moderna högskolan ger. Att också ge våra elitidrottsmän en förstklassig utbildning, säger utbildningsminister Leif Pagrotsky.

Få alternativ efter gymnasiet
Idrottsgymnasierna runt om i landet tar in 400 ungdomar varje år som tränar olika idrotter. Men efter gymnasiet finns inte många alternativ.

Skid- och skytte- och basketuniversitetet i Östersund är den enda fasta högre utbildningen kombinerad med elitidrott. Friidrottsuniversitetet i Växjö har hittills varit på försök.

Leif Pagrotsky ska före sommaren ta fram en handlingsplan, en modell, för hur elitidrottsverksamheterna inom högskolor och universitet ska kunna utvecklas.

Profilering
Nätuniversitet och distansundervisning ger möjligheter. En tanke är att högskolor ska kunna profilera sig inom vissa idrotter, bland annat för att kunna ha skickliga tränare.

Det hela ska ske i samarbete med idrottsrörelsen. Målet är att det ska kunna finnas flera hundra sådana här elitidrottsplatser om några år.

Först ska erfarenheter från Östersund och försöket i Växjö analyseras. Vad som har varit bra och dåligt, vilka studieresultat elitidrottsmännen där har fått, till exempel.

Färre avhopp
Leif Pagrotsky hoppas att det här ska minska idrottsavhoppen efter gymnasiet och också att färre idrottsmän ska resa till USA för att träna och studera. Men han vill inte ha en amerikansk idrottsprofil på de svenska högskolorna.

– Jag vill inte ha ett system som innebär att man använder stjärnor som lockbeten och att det blir en sorts kommers kring varumärken och namn att sätta på reklamen. Jag vill ha en seriös studieverksamhet som går att kombinera med seriöst idrottande, säger Leif Pagrotsky.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".