Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Buggningsförslaget skjuts upp

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 03.30

Det blir ingen kompromiss om buggningslagen utan frågan kommer att skjutas på framtiden. Det står nu helt klart sedan centerpartiet på tisdagskvällen på sin riksdagsgrupp diskuterat frågan och uppmanat regeringen att ta tillbaka lagen.

– Det har funnit diskussioner om att våra krav skulle kunna tillgodoses inom utskottsbehandlingen, men vi har kommit fram till att vi inte kan ha en så allvarlig lagstiftning utan rejäla förarbeten.

– Därför är det bättre om regeringen kan dra tillbaka sin proposition och återkomma med förslag som uppfyller rättssäkerheten och integritetsaspekterna, säger Johan Linander, centerpartiets talesman i rättspolitiska frågor.

Kan skjuta upp frågan
Redan i Ekots Lördagsintervju sa ju centerledaren Maud Olofsson att partiet inte var nöjt med regeringens och folkpartiets buggningslag och genom det minoritetsskydd som finns i riksdagen kan centern skjuta upp frågan ett år.

Men fram till gårdagskvällen levde bland andra folkpartiet på hoppet att kunna blidka centern genom någon typ av kompromiss i riksdagsarbetet.

Nu står det klart att det hoppet är ute efter att centerns riksdagsgrupp diskuterat igenom frågan och alltså anser att regeringen ska ta tillbaka förslaget.

Information stötesten
Den stora stötestenen är hur de som blir buggade ska få reda på det i efterhand. Den frågan går inte att lösa i det vanliga riksdagsarbetet, enligt centerpartiets Johan Linander.

– Det är väl bra att folkpartiet tror så mycket om centern att vi skulle klara av det. Men vi tror trots allt att det är viktigt att det finns ordentliga förarbeten så att det här inte blir en lagstiftning som hafsas igenom utan att det är så genomtänkt som det faktiskt måste vara, säger han.

Folkpartiets Johan Pehrson är besviken på centerpartiets agerande, men tror inte att förslaget kommer gå tillbaka till regeringen för att skrivas om utan i stället skjutas upp ett år genom minoritetsskyddet.

”Det är ett bra förslag”
– Jag beklagar detta. Det är ett bra förslag som stärker förutsättningarna för att bekämpa grova brott i Sverige. Det här är inte trist för alliansen, det är inte trist för folkpartiet, det är trist för svensk polis.

Vad händer nu? Kommer frågan att gå tillbaka till regeringen?

– Min uppfattning är att det här förslaget, som jag tycker är välbalanserat med starka kontrollmekanismer före, under och efter byggningsbeskedet, är så pass bra att det borde stå fast. Sedan får den nej-koalition som vi nu har med centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet ta ansvar för sitt beslut och senarelägga detta. Det är deras fulla rätt. Men det får konsekvenser för svensk brottsbekämpning, säger Johan Pehrson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".