Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KU på väg att enas om regeringskritik

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 05.00
Göran Persson hörs av KU.

På onsdagen möts riksdagens konstitutionsutskott för att ännu en gång försöka enas om sin granskning av hur regeringen skötte flodvågskatastrofen. Efter att utskottet grälat i veckor säger nu flera av politikerna att de blivit mindre pessimistiska om möjligheten att komma överens.

– Vi har kommit väldigt långt, tycker jag. Det är inte helt omöjligt att vi går iland med detta, säger Mats Einarsson, vänsterpartiets representant i KU.

Arbetet i KU blir allt mer försenat. Tanken är att det ska vara klart i morgon, torsdag. Efter svåra motsättningen och perioder av öppna gräl säger flera ledamöter att KU trots allt nu kommit långt.

Diskussion om texter
Partierna har tagit fram långa texter som beskriver hur de inblandade departementen och ministrarna arbetade efter katastrofen, de har begärt ändringar och ska diskutera en ny text på tisdagen.

Flera ledamöter säger till Ekot att beskrivningarna ger en bild av flera ministrars arbete som är ovanligt mörk för att vara från KU, som annars ofta brukar uppfattas som partipolitiserat och tandlöst.

Beskrivningen av vad som gick snett på de olika departementen liknar enligt Ekots källor på många punkter den statliga Katastrofkommissionens.

Gör statsministern ansvarig
KU ger Göran Persson ansvaret bland annat för att inte ha byggt upp en organisation i regeringskansliet som skulle klara katastrofer.

Utskottet beskriver också hur dåvarande utrikesministern Laila Freivalds reagerat för sent och att UD inte fungerat.

Försvarsminister Leni Björklund borde bland annat ha sett till att regeringskansliet övat för en katastrof.

Borde inte ha tagit semester
Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson ges ansvaret för att det svenska samhället saknade medicinsk beredskap för en katastrof, och hon pekas också ut för att hon gick på semester trots katastrofen.

Biståndsminister Karin Jämtin, som förstod tidigare än andra ministrar hur allvarlig katastrofen var, borde ha informerat sina kollegor bättre.

De här beskrivningarna säger flera ledamöter att de är förvånansvärt överens om över blockgränsen. Men det som nu återstår av förhandlingarna är kanske den svåraste delen.

Nytt möte
KU brukar sammanfatta sin kritik mot en minister i en nyckelmening. Utskottet brukar till exempel skriva att en viss minister ”förtjänar kritik”, eller att han eller hon ”inte kan undgå” kritik. Hur KU ska sammanfatta sin kritik den här gången är partierna fortfarande inte överens om, den diskussionen fortsätter på tisdagen.

Miljöpartisten Gustav Fridolin tycker att det vore pinsamt om KU inte kan bli enigt.

– Om KU inte kan vara enigt i en sådan här viktig och avgörande fråga där förtroendet för statsförvaltningen har brustit så, är KU inte så mycket värt, säger han.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".