Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konfliktfyllt Darfur stänger hjälpen ute

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 04.00
En kvinna bygger en lerhydda i ett flyktingläger i Darfur.

Den konfliktdrabbade provinsen Darfur i västra Sudan blir allt mer ett stängt område för hjälp och insyn. Det fick Carin Jämtin erfara på sitt första uppdrag som Sveriges utrikesminister, då hon nekades inresa till Darfur. FN:s hjälporganisationer kan knappt lämna sina kontor i Darfur.

På ett av sina sällsynta besök kom FN till en by i södra Darfur, där det fanns 55 personer, hukande bland sina nerbrända hus. Tre veckor tidigare fanns det 3 000 invånare i samma by; nu var alla fördrivna.

Systematiskt ödeläggs by efter by i Darfur och nu är det inte längre enbart sudanesisk milis som står för övergreppen, utan en allt mer splittrad rebellrörelse, klanliknande krigsherrar, som också terroriserar civilbefolkningen.

– Det finns inga goda sidor i den här konflikten, säger Sudans FN-chef Manuel Aranda da Silva. De enda goda är de civila offren.

Halverad FN-hjälp
FN har redan halverat sin hjälp, eftersom det inte går att röra sig i Darfur och få ut hjälpen. Uppskattningsvis är 300 000 flyende människor bortom all FN-hjälp.

Men attackerna stoppar inte där, utan pågår även runt de stora flyktinglägren, det förekommer våldtäkter och överfall varje natt.

Det har blivit svårt att försörja även de lägren med mat; farligt och dyrt och besvärligt att få dit transporter från huvudstaden Khartum, som ofta blir överfallna.

Svenskar inte välkomna
För drygt ett år sedan var jag i ett jättetältläger med 80 000 flyktingar. Nu har det växt till en stad med hundratusentals människor, berättar hjälparbetare. Som svensk och journalist är jag inte välkommen i Darfur för att se själv.

Situationen är nu så allvarlig i Darfur, att det som redan var en katastrof inte längre kan beskrivas. Därför måste FN-styrkor in med ett klart och starkt mandat för att rädda de överlevande, anser da Silva.

Det är detta som oroar Sudans regering, att FN, det vill säga utländska trupper, skall ta över kontrollen och då samtidigt kanske gripa det 50-tal höga militärer och regeringsmedlemmar som är anklagade på en hemlig lista för krigsförbrytelser av domstolen i Haag.

Vincent Dahlbäck, Khartum
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".