Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FI föreslår fri flytt för pensionssparande

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 05.00

Finansinspektionen vill ha fri flytträtt på allt pensionssparande i pensionsförsäkringar. Det föreslår inspektionen i en rapport på torsdagen.

Regeringen har redan klubbat igenom att det ska vara fri flytträtt för alla nytecknade pensionsförsäkringar från och med i år, men Finansinspektionen vill gå ett steg längre och att flytträtten ska omfatta även äldre pensionsförsäkringar.

Tidigare var man tveksam till det, eftersom de avtalen redan är tecknade. Men konsumenträtten väger tyngre än juridiska problem med att skriva om avtalen, säger Erik Saers, chef för marknadstillsynsavdelningen på Finansinspektionen.

– Nu har vi stärkt fokus på konsumentskyddet. För oss är det viktigt att konsumenten kan rösta med fötterna, säger Erik Saers, chef för marknadstillsynsavdelningen på Finansinspektionen.

Alltfler krav
Efter livbolagssektorns kris början av 2000-talet har fler och fler krav höjts på fri flytträtt; att man som sparare ska kunna ta sina pengar och gå till ett annat bolag om man inte är nöjd om man tycker att avkastningen är för dålig, avgifterna för höga eller om det kommer en ny ägare som man inte gillar.

Regeringen har redan kommit fram till att fri flytträtt ska gälla allt nytecknat pensionssparande i pensionsförsäkringar, men inte de gamla försäkringarna, eftersom det bedömdes vara för svårt att ändra ingångna avtal.

Så tyckte Finansinspektionen också förut, men efter att ha utrett frågan på eget initiativ, där man vänt och vridit på argumenten mot en fri flytträtt, så har inspektionen kommit fram till det är allra bäst för konsumenterna att kunna byta bolag när man vill och att det väger tyngst.

– Det här området är nästan unikt när man ingår så extremt långa avtal. Samtidigt kan bolagen ändra sin förvaltning och vi tycker att det ska finnas en bra balans här att den produkt jag en gång valde att investera i är så mycket annorlunda idag att jag kanske inte längre står bakom den och hitta en annan leverantör som kanske bättre vill spegla vad jag vill uppnå.

Stabiliteten rubbas
Om inte försäkringsbolagen inför flytträtten frivilligt, så tycker Finansinspektionen att rätten ska införas i lag.

En del av bolagen tycker att fri flytträtt är en dålig idé. Ett argument har varit att det skulle kunna rubba stabiliteten i finanssektorn om många valde att flytta pengarna samtidigt. Men en sådan risk ser inte Erik Saers.

– För det är fortfarande så att om jag har ett pensionskapital och flyttar från en aktör till en annan, så finns den samlade mängden fortfarande kvar som ska placera inom finansiella instrument, säger han.

Han tror att hela branschen vinner på en fri flytträtt, även om flera försäkringsbolag är negativa till förslaget i början.

– På lång sikt kommer alla att förstå vilken affärschans det här innebär, att det handlar inte att man tar kunder från varandra, utan man kommer att få en större kaka att dela på. För kunder har ett större förtroende för branschen och sparar mer, säger Erik Saers.

1 000 miljarder i pensionssparande
Tillsammans har svenskarna i sparat ihop i storleksordningen 1 000 miljarder kronor i olika pensionsförsäkringar.

Men den flytträtt som Finansinspektionen föreslår kommer antagligen inte att omfatta hela det sparade pensionskapitalet. Dels finns de avtal som är kollektiva och där en flytträtt i praktiken blir svårhanterlig, dels är det oklart om de som redan börjat få sina pensionsutbetalningar skulle omfattas.

Finansinspektionen har inte gått in i detalj på hur en fri flytträtt skulle kunna tillämpas.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".