Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-rekommendation om nätsprit idag

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 05.36

Efter tullens rekordbeslag av sprit köpt över internet i Sundsvall kommer EU:s generaladvokat på torsdagen med sin rekommendation om hur EG-domstolen ska döma i frågan om handeln med alkohol via internet i Sverige.

Förra året fick drygt 1 000 personer sin alkohol, som man beställt på internet, beslagtagen av tullen. Sammanlagt 8 000 liter sprit, 4 000 liter vin och 30 000 liter öl.

Hittills i år har över 400 personer fått sina internetbeställningar beslagtagna.

Stort beslag i Sundsvall
I veckan gjorde tullen i Sundsvall ett rekordbeslag. En lastbil var lastad med 36 pallar öl, vin och sprit – sammanlagt 12 000 liter, som beställts på internet.

När det gäller den totala privatinförseln av alkohol i landet är det blygsamma siffror, men enligt tullen finns det givetvis ett mörkertal. Frågan är bara hur stort det är.

Åklagarmyndigheten i Malmö har översvämmats av överklaganden från personer som har fått sin alkohol beslagtagen.

Förbudet fastslaget i HD
Men Högsta domstolen har i flera beslut slagit fast att internethandel med alkohol är förbjuden, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

– Det är ingen som helst tvekan om att det finns misstanke om brott om man för in det via någon annan, säger Alhem.

Oavsett vad EU:s generaladvokat kommer fram till på torsdagen, innebär det inte automatiskt att EG-domstolen säger detsamma.

Någon gång under året väntas EG-domstolen komma med sitt beslut och därefter kommer beslut av Högsta domstolen i Sverige. Först då kan man säga vilken betydelse besluten har för den framtida handeln med alkohol i Sverige.

Svenska folkhälsoargument
I EG-domstolen kommer bland annat det svenska folkhälsoargumentet att granskas. Med öppna gränser, kan många forsla stora mängder alkohol över gränsen, men inte alla.

– Vad skulle folkhälsoskälet vara. Att den friske och rike skulle kunna åka ut medan den handikappade inte skulle kunna göra det?

Är det den typen av argument som ska granskas av EG-domstolen?

– Ja, ytterst är det den fria rörligheten av varor inom EU som blir grundfrågan och om de undantag som finns vad gäller alkohol är befogade eller inte, säger Sven-Erik Alhem.

Spekulerar inte
Överåklagare Sven-Erik Alhem, som också var expert i den statliga alkoholinförselutredningen, vill inte spekulera i vilken riktning EU:s generaladvokat och slutligen EG-domstolens beslut går.

– Jag är en försiktig man och jag brukar säga att så länge vi har en norm att hålla oss till i Sverige så ska vi följa den. Då är det alldeles uppenbart att det för närvarande inte är fritt fram för någon internethandel. Skulle det sedan visa sig att utlåtandet och avgörandet i Högsta domstolen lämnar det fritt, då har vi en ny norm och då får vi rätta oss därefter, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".