Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sverige bör bygga en vaccinfabrik"

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 12.30

Staten bör bygga en fabrik för influensavaccin i samarbete med något av de större vaccintillverkande bolagen. Det föreslår regeringens utredare Lars Rekke som nu har presenterat sin rapport för folkhälsominister Morgan Johansson.

Enligt utredningen är bristen på vaccin vid en influensapandemi ett allvarligt hot inte bara i Sverige.

– Det är faktiskt ett problem för hela världen. Idag tillverkas på årsbasis ungefär tre hundra miljoner doser influensavaccin. Det skulle gå att gradera upp den produktionskapaciteten till kanske en miljard doser, säger Lars Rekke.

– Det säger sig självt att om man skulle vaccinera hela världens befolkning med två doser så är ju hela världens beredskap bristande.

Bristen på vaccin inför en väntad pandemi gör också att konkurrensen om vaccintillverkarnas kunskaper, teknologi och utvecklingsmöjligheter är hård.

Förhandlingar om vaccin pågår
Många länder vill säkra vaccin till sina egna medborgare och det pågår förhandlingar mellan de sex större vaccinbolagen och flera länder.

Trots att Sverige är en liten marknad har vi en chans att få till ett samarbete, enligt Lars Rekke, under förutsättning att regeringen ser över resurserna till forskningen på vaccinområdet, säger han.

– Det är mycket viktigt att ha tillgång till en bra forskning i det land där man överväger att etablera sig. Jag skulle gissa att det finns anledning att så att säga se över vilka forskningsresurser som finns.

Du har förespråkat ett gemensamt ansvar mellan stat och företag när det gäller vaccintillverkning. Danskarna vill ha ett helt statligt alternativ. Hur ser du på det?

– Det är viktigt att en sådan här tillverkning sker på basis av att det finns en tillgång och en brygga till marknadskanaler, inte minst. Utan marknad kommer en sådan här tillverkning inte att bli långvarig. Det behövs en kontinuerlig teknologi- och kunskapsöverföring. Det behövs resurser av olika slag. Jag tror att det blir svårt att bygga upp sådana resurser från scratch.

Måste fabriken ligga i Sverige?

– Nej, det måste den naturligtvis inte göra. Jag tycker inte att det finns anledning att utesluta andra alternativ. Det finns instrument på marknaden som gör att man kan köpa olika optioner, pandemigarantier och så vidare, säger Lars Rekke.

Pandemigaranti, ett sätt att ställa sig först i kön, är något som flera länder nu köper av bolagen för att just deras medborgare ska få vaccin om pandemin kommer innan nya vaccinfabriker står klara, vilket i Sveriges fall väntas ta mellan fyra och sex år.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".