Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anders Wejryd blir ny ärkebiskop

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 16.28
Anders Wejryd.

Den nuvarande biskopen i Växjö, Anders Wejryd, blir ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. Wejryd vann den avgörande omröstningen mot Ragnar Persenius med klara siffror. Hemma i biskopsgården möttes han med applåder.

– Det är skönt att veta vad som gäller. Det är ett oerhört förtroende att få ansvar för att leda Svenska kyrkan. Det hoppas jag att jag ska kunna förvalta, säger Anders Wejryd.

Trots att Anders Wejryd var tippad att vinna så hade han nästan svårt att finna orden när beskedet meddelades från kyrkokansliet strax före klockan ett på torsdagen.

Präst i 30 år
58-årige Anders Wejryd har varit präst i över 30 år och biskop i Växjö de senaste tio åren. Men han har också ett starkt socialt engagemang, som han vill utnyttja som ärkebiskop.

– Jag hoppas kunna medverka till att kyrkans sociala engagemang, diakonin, stärks. Jag tror att det är viktigt för en trovärdig och fungerande kyrka. Jag hoppas också kunna medverka till att tacksamheten och glädjen för det som är vårt centrala budskap växer. Nämligen: ”Gud är trofast och vill oss människor väl”, säger Anders Wejryd.

Den nye ärkebiskopen får samtidigt ta över en kyrka som många befarar ska spricka, en risk han anser överdrivits. Själv menar Wejryd att kyrkan klarar en stark spännvidd i åsikter.

– Det finns strukturer för många saker. Kan man bara föra ett öppet samtal kan man komma långt. Tydlighet och vilja att föra öppna samtal när det gäller nyorientering, typ homosexualitet, är det som gäller, säger han.

Skymmer kyrkans budskap
Några konkreta program ville Anders Wejryd inte lämna men han hoppas ändå Svenska kyrkan ska få stå för mer än diskussioner kring kvinnliga präster och homovigslar, frågor han menar delvis skymt kyrkans budskap.

– Om det är gudstjänst, samtal, nattvard, gemensam bön då blir aldrig något i media. Men det här är frågor som går fram i media, och det är inget fel i det, det är frågor som vi måste reda ut, säger nye ärkebiskopen Anders Wejryd.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".