Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statsministern tar KU:s kritik med ro

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 16.44
KU:s ledamöter var eniga om kritiken.

Ett enigt konstitutionsutskott riktar skarp kritik mot statsminister Göran Persson och fem statsråd för regeringens agerande efter flodvågskatastrofen, då 543 svenskar omkom. Göran Persson säger att han ännu inte läst KU:s rapport, men han tycker ändå inte att kritiken var någon nyhet.

– Det lilla jag har hört av den, jag har inte kunnat sätta mig in i den än, är ju att den vad jag förstår inte tillför särskilt mycket nytt utöver Katastrofkommissionens rapport.

KU säger att du borde ha informerat dig bättre under annandag jul i medierna?

- Jag har förstått att de tycker det. Det visar väl kanske att det är svårt att sätta sig in i hur en arbetssituation för en statsminister ser ut. Nu var det vid det här tillfället inte en fullständig information, det är väl uppenbart. Men det är knappast statsministerns uppgift att ge sig ut på nätet och surfa efter information, säger Göran Persson.

Statsminister Göran Persson kritiseras på en rad punkter för brister i hanteringen av flodvågskatastrofen.

– När det gäller statsminister Göran Persson får han kritik för att ha haft ett övergripande ansvar för att det rådde allvarliga brister avseende roll- och uppgiftsfördelningen i regeringskansliet. Den andra punkten är att regeringen inte hade vidtagit nödvändiga förberedelser för att kunna hantera en allvarlig krissituation, säger konstitutionsutskottets ordförande, moderaten Göran Lennmarker.

Skulle ha hållit möte
KU anser också att Göran Persson borde ha kallat samman en beslutande statsrådsgrupp redan på morgonen den 27 december, ett dygn efter larmet. Han borde ha sett till att beslut togs om att det inte fanns några begränsningar i hur mycket räddningsarbetet fick kosta.

Göran Persson skulle också ha kontaktat kungen med information anser KU.

Totalt kritiserar KU alltså sex ministrar på ett tjugotal punkter.

Den förra utrikesministern Laila Freivalds får liksom statsministern omfattande kritik av KU. Hon bär ansvar för att utrikesdepartementet inte kunde hantera krisen, och inte heller föra information vidare till andra delar av regeringen.

Plan saknades
UD borde också ha haft en plan för att ta hand om svenskar i nöd utanför landets gränser, säger KU. Freivalds borde precis som Göran Persson ha informerat sig bättre i media under annandag jul, enligt KU.

Dessutom får äldre- och omsorgsminister Ylva Johansson kritik för att hon reste på semester istället för att delta med sitt departements medicinska expertkunskap.

Försvarsminister Leni Björklund kritiseras för att regeringskansliet inte hade en fungerande krisorganisation.

Biståndsminister Carin Jämtin får kritik för att hon inte såg till att Räddningsverkets hjälp snabbt kom iväg till Thailand.

Finansminister Pär Nuder kritiseras för att han inte såg till att beslut togs om att räddningsinsatsen inte skulle ha några ekonomiska begränsningar.

Freivalds avgång underlättade
De sju partierna i KU var helt eniga om sin granskning. Förra utrikesministern Laila Freivalds avgång har gjort det lättare för partierna att komma överens.

– Vi har haft en konstruktivare process de senaste veckorna. Partitaktiken har börjat lysa med sin frånvaro, och det är skönt, säger miljöpartisten Gustav Fridolin.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".