Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krångligt EU-besked om spritimport

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 16.55
Webbsida för spritbeställning på nätet.

Det svenska förbudet mot att köpa vin eller sprit via internet strider mot vissa EU-regler. Det meddelade EG-domstolens generaladvokat på torsdagen. Det är dock oklart om generaladvokaten anser att förbudet bör slopas.

EG-domstolens första utlåtande i denna omstridda fråga har inväntats med mycket stort intresse. Vinintresserade svenskar har hoppats att det ska leda till att förbudet mot privatimport av alkohol på internet ska slopas.

Och de som redan har försökt sig på sådan privatimport, men fått sina varor beslagtagna av tullen hoppas att efter flera års försening, äntligen få ut sina lådor med sällsynta viner.

Förbudet diskriminerar
EG-domstolens generaladvokat meddelade på torsdagen att han anser att Sveriges förbud mot privatimport av alkoholhaltiga kan leda till att svenska kunder diskrimineras. EU slår nämligen fast att detaljhandelsbolag som det svenska Systembolaget har rätt att godtyckligt säga nej till beställningar av vin och sprit som måste importeras och som är svåra att verkställa.

Men eftersom svenska kunder inte själva får importera det de inte kan köpa hos Systembolaget så hindras de från att använda sina rättigheter på EU:s inre marknad.

Avstår från klargöranden
EG-domstolens generaladvokat avstår dock från att klargöra om det svenska förbudet mot privatimport av alkohol via internet eller postorder bör slopas. Kanske anser han att det är en onödig kommentar eftersom Sverige införde nya regler för Systembolaget den 1 januari 2005. Då trädde en lag i kraft som ålägger Systembolaget att verkställa alla beställningar även om de gäller import från andra länder.

Därmed anser den svenska regeringen att det eventuella behovet av privatimport av till exempel sällsynta viner har försvunnit. Och det återstår att se om EG-domstolens avgörande dom så småningom leder till att de svenskar som tidigare försökt privatimportera får tillbaka varor som tullen tagit i beslag.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".