Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar vågar inte återvända

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 06.00
Kvinna säljer mat i Juba i Sudan.

Utan fred i Darfur i västra Sudan går det inte få flyktingar att återvända till södra Sudan, där ett fredsavtal skrevs under för ett år sedan efter 21 år av inbördeskrig.

FN väntar fortfarande på närmare fem miljoner flyktingar skall våga återvända till södra Sudan.

– Jag är rädd för att åka hem, rädd för att inte kriget är slut. Jag vet vad som händer i Darfur och snart kan kriget börja igen i söder, säger Isaac.

Isaac har varit flykting i tio år, men han väljer att fortsätta att vara det, trots att fred avslutade ett 21 år långt inbördeskrig i södra Sudan, för ett år sedan.

FN höll inte löften
När äntligen fredsavtalet skrevs på, lovade FN att 15 000 man skulle skydda flyktingar och miljarder i hjälppengar skulle avsättas för att bygga upp en fullständigt förödd del av Sudan. Där saknas allt; farbara vägar, mat, vatten, el, pengar, skolor och hälsovård.

Men av världens löften, blev det bara hälften.

Konflikten i Darfur i västra Sudan tär hårt på FN:s kassa och första prioritet har blivit att få stopp på konflikten, massmorden och folkfördrivningen där.

Fred nödvändig
Utan fred i Darfur, så tror ingen att freden i södra Sudan håller och otåligheten över att allt sker så långsamt, har tänt en lika långsamt brinnande stubin till en ny krutdurk. Och den stubinen kan inte släckas utan en lösning i Darfur, menar FN:s samordnare David Gressly.

Samma dag jag anländer till Juba i södra Sudan, dödas två soldater i ett överfall. Dagen innan dog två hjälparbetare längre söderut, och David Gressly pekar på en karta, genomkorsad av röda streck och röda prickar; vägar och byar som man inte kan färdas på eller besöka.

Attacker fortsätter
Om det är missnöjda före detta rebellsoldater som inte får lön, den fruktade Herrens Motståndsarmé, LRA, som har sina baser i södra Sudan eller vanliga banditer, kan ingen avgöra.

Men resultatet är detsamma; osäkerhet och attacker mot byar och mot hjälparbetare, som tvingas färdas i beväpnade konvojer. Så ett år efter freden, tvekar närmare fem miljoner flyktingar att återvända hem.
Och FN kan inte ge några löften om säkerhet utan bara hoppas att södra Sudan inte blir ett nygammalt konfliktområde.

Vincent Dahlbäck, Juba i södra Sudan
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".