Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet påverkar regeringens politik

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 05.10

Samtidigt som de fyra borgerliga partierna vill framstå som en enig allians inför valet i höst har folkpartiet har valt att göra upp med regeringen i flera frågor som rör polis och rättsväsende. Detta irriterar de borgerliga kollegorna men folkpartiets rättspolitiska talesman Johan Pehrson försvarar samarbetet.

– Regeringen har ställt frågan om det finns ett intresse att vi ska medverka från folkpartiet för att förankra den här texten i propositionerna i förväg och då har vi kunnat påverka. Jag tycker att det är viktigt att försöka skapa så breda överenskommelser som möjligt när det gäller svenskt rättsväsende, säger Johan Pehrson.

Det är känt att folkpartiet gjort upp med regeringen om buggningslagen, även om den lagen nu verkar bli uppskjuten efter kritik från centern, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Men nu kan Ekot avslöja att det sammanlagt är sex propositioner som folkpartiets Johan Pehrson och justitie-minister Thomas Bodström gjort upp om.

Enighet över blockgränser
Att folkpartiet stödjer regeringen inom vissa frågor är i sig inte så märkvärdigt, ibland blir riksdagen enig över blockgränserna när väl propositionen lagts på riksdagens bord.

Det som gör detta så speciellt, är att folkpartiets Johan Pehrson faktiskt påverkat lagtexterna innan de kommit till riksdagen, genom att mejla synpunkter till regeringen, som anpassat lagtexterna efter folkpartiets önskemål.

På det sättet har justitieminister Thomas Bodström garanterats stöd i riksdagen innan förslagen presenterats.

– Folkpartiet har ju under flera år drivit frågor för en effektivare brottsbekämpning i Sverige, och nu har det visat sig att socialdemokraterna under den här mandatperioden har kommit till samma slutsats på några områden och då har vi funnit det värdefullt att vara med och påverka så tidigt som möjligt i den processen, säger Johan Pehrson.

Folkpartiet går längre
Det handlar om sammanlagt sex propositioner som folkpartiet och regeringen har gjort upp om.

Förutom buggningen handlar det om att polisen ska kunna få hjälp av försvaret i samband med terrorhot. Det handlar också om förändrade regler för nämndemän, att poliser ska kunna använda skyddad identitet, ett mer utbyggt internationellt polisutbyte inom Europol och en lag om bland annat hemlig kameraövervakning vid allvarliga brott.

I frågan om försvaret är folkpartiet ense med regeringen, men har valt att också motionera själv för att gå ett steg längre. Johan Pehrson säger att de andra allianspartierna inte varit med om uppgörelserna med regeringen.

– De har gjort en annan prioritering och ett annat val. För folkpartiet är det naturligt att alltid försöka göra det som är bäst för Sverige och på de frågor där vi har drivit en sakfråga länge så handlar om att det här måste bli lagstiftning om det är bra för Sverige, för ett tryggare Sverige. Och det tycker jag att vi har sett till att det nu blir.

Tycker du att det här öppnar för någon typ av samregerande mellan folkpartiet och socialdemokraterna efter valet?

– Nej, det gör det verkligen inte. Det här är inriktat på rena sakfrågor. Det visar ju sig när vi tittar på samhällsanalysen på andra områden, när det gäller kriminalpolitiken, unga lagöverträdare, bekämpa narkotika, eller hur polisen ska fungera. Där gör vi totalt olika analyser, vilket är sorgligt, säger Johan Pehrson.

Överraskar övriga i alliansen
Men när moderaten Beatrice Ask och centerns Johan Linander läser listan med propositioner är det ett par propositioner som dykt upp som de inte kände till att regeringen och folkpartiet gjort upp om.

– Det är ytterligare två eller tre propositioner som regeringen och folkpartiet har förhandlat om och det känns ju konstigt. Vi var överraskade över buggningspropositionen och det är klart att vi nu är ännu mer förvånade över att det faktiskt är en hel rad propositioner som de har gjort upp om, säger centerpartiets Johan Linander.

Moderaternas Beatrice Ask tycker att folkpartiets agerande är märkligt.

– Man har ju anledning att vara lite besviken på folkpartiet, för jag känner mig lite lurad, säger Beatrice Ask.

Hur menar du då?

– Vi har ett etablerat samarbete och vi har jobbat med gemensamma program. Jag skulle aldrig komma på idén att förhandla, när det gäller propositioner, med socialdemokraterna, framförallt inte några månader före ett val när vi äntligen kan få byta regering.

”Hade gett möjlighet för alliansen”
I själva sakfrågorna säger Beatrice Ask att det inte är omöjligt att moderaterna faktiskt stödjer regeringens förslag, men säger hon, det borde alliansen ha utnyttjat.

– Ja, därför att regeringen skulle ha lite besvärligt om man inte vet om man får igenom ett förslag. Om man hade vänt på det myntet hade det gett en möjlighet för alliansen i riksdagen att faktiskt slipa till förslag kring de här propositionerna så att det hade blivit bättre, där vi har andra uppfattningar, säger moderaten Beatrice Ask.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".