Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 1 april 2006

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 13.11

Många bloggar ger icke godkänt till Ytterbyskolan i Kungälv och till tidningen Expressen. 

Ytterbyskolan i Kungälv vill ge högstadieelever som uttrycker nazistiska och rasistiska åsikter underkänt i samhällskunskap.

”Jag trodde faktiskt att det var ett skämt först”, skriver Isobel Hadley-Kamptz med Isobels text och verkstad

”Men om någon på allvar tror att 15-åriga nassar kommer bli mindre nazistiska för att de får gå ut skolan utan fullständigt betyg är den idiotin förmodligen mer samhällsfarlig än den som de aktuella tonåringarna själva vältrar sig i.” 

Heli med bloggen Helis hörna går på samma linje: 

”Repressalier ändrar inte åsikter, iallafall inte åt det håll de är tänkta att göra. 

Jag är övertygad om att det gång efter gång handlar om att ta en öppen debatt i klassrummen eller korridorerna och då den uppstår. Inte någon annan gång utan just där och just då när problemen uppstår.  

… upp med alla åsikter i ljuset. Analysera flygbladen som delas ut på skolan, tillsammans med eleverna. Det är bara så fördomar, lögner och populism kan bemötas, avlövas och spricka även i de ungas ögon.” 

Ullis Sandberg tycker att åtgärderna på Ytterbyskolan motarbetar de goda krafterna betydligt mer än de motarbetar det man vill få bukt med.  

”En del åsikter kan bokstavligen vara en kränkning eller ett hot. Det måste man få möjlighet att hantera på något sätt eftersom skolan ska vara en trygg plats för alla, men att underkänna någon i skolan för sina åsikters skull går verkligen stick i stäv med skolans syfte.  

Skolan skall uppmuntra dialog och diskussion och verkligen våga vara en arena för samtal kring värdegrundsfrågor… ” 

Daniel Ekman med bloggen subjektiv.se skriver att: 

”… rektorn på Ytterbyskolan i Kungälv är verkligen farligt ute. Om elever som inte har rätt politiska värderingar riskerar underkänt betyg så kan vi verkligen prata om åsiktsförtryck. Om fler skolor skulle anamma samma tankesätt så närmar vi oss med rask takt ett otrevligt samhälle. Och var går gränsen egentligen? Skolan motiverar sig med att elever måste ’kunna tillämpa grundläggande demokratiska värden i samhället’. Men borde inte även personer som bekänner sig till s.k autonoma grupper på vänsterkanten också ligga pyrt till? Personer som förkastar vårt parlamentariska system och använder sig av våld och civil olydnad? Det är ju liksom inte bara nazzar och rassar som ligger pyrt till, om ni förstår vad jag menar.” 

Tidningen Expressen publicerade häromdagen både namn och bild på den man som är misstänkt för att vara den så kallade Hagamannen och ligga bakom ett flertal grova våldtäkter och misshandelsfall i Umeå. 

Eric Sjöstedt som själv bott i Umeå under de år när Hagamannen härjade som värst skriver att han känner en djupt rotad olust mot den människa som begått dessa brott.  

”Åtta kvinnor har blivit psykiskt och fysiskt märkta för livet. Och som direkt följd av detta har en medelstor svensk stad hållits i en ständig slumrande skräck. 

Om personen som gripits finns skyldig i domstol så önskar jag ett utslag bland de högre straffsatserna. Ändå vill jag framföra mitt tvivel mot att tidningen Expressen … publicerar namn och bild på den misstänkte Hagamannen. Detta innan häktningsförhandlingarna hunnit äga rum.  

Som direkt följd av detta kan var och en ta reda på vilka hans sambo och barn är, deras telefonnummer och personuppgifter. Vad menar egentligen Expressen med att lyfta fram ett sådant medeltida rättssystem?” 

Fredric Kjellberg skriver om Hagamannen under rubriken ”Expressen snedseglar igen”: 

”Det har gått mindre än ett dygn sedan han greps och hur många av hans offer som polisen har hunnit kalla in för en identifiering vet jag inte.  

Risken finns nu att detta kompliceras på grund av allas vår Expressen som går ut med både namn och bild. Jag hoppas inte detta påverkar något i rättsprocessen.  

Oavsett detta: Expressen, skämmes ta mig fan!”

Och Jan-Inge Flücht skriver : 

”Expressens försvarare kommer säkerligen att yla om yttrandefrihet. Men vi nyhetskonsumenter vet att det enbart handlar om att tjäna pengar…

…det är synd om de journalister som inte kan försörja sig på ett anständigt sätt utan tvingas jobba åt kvällspressen. Alldeles särskilt synd är det om dem som inte kan få jobb på andra ställen än Expressen..” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Isobel Hadley-Kamptz: http://isobelsverkstad.blogspot.com/2006/03/jag-har-rtt-att-vara-en-idiot.html#i1143627157
Helis hörna: http://helis.webblogg.se/290306170809_kontraproduktivt_med_icke_godknt.html#i1143652197 
Ullis Sandberg: http://sandberg.blogg.se/300306123642_att_tycka_fel_i_skolan.html 
Daniel Ekman: http://word.subjektiv.se/index.php?p=503
Eric Sjöstedt: http://www.sjostedt.se/default.asp?id=52
Fredric Kjellberg: http://kjellbergsweden.typepad.com/fredric/2006/03/expressen_sneds.html#i1143713778 Jan-Inge Flücht: http://www.jinge.se/index.php/allmnt/expressen-en-pressetisk-frizon.htm#i1143724281

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".