Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Positiva utsikter för svensk ekonomi

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 12.15
Goda utsikter för statens ekonomi.

Högkonjunkturen de kommande åren fram till 2009 kommer att leda till förbättrade inkomster för staten, överskott i statsbudgeten och en historiskt låg statsskuld. Det spår Ekonomistyrningsverket i sin nya prognos.

– Vi presenterar en väldigt ljus bild av den svenska ekonomi just nu och av den svenska statsbudgeten. Dels så har vi ju en god konjunkturutveckling, samtidigt har vi väldigt stora inkomster som kommer in till statsbudgeten, säger Ekonomistyrningsverkets generaldirektör Yvonne Gustavsson.

Höga aktieutdelningar
Ekonomistyrningsverkets prognos ger en mycket ljus bild av den svenska ekonomin de kommande åren fram till 2009.

Det beror främst på de högre företagsvinsterna under 2005, större aktieutdelningar från helt eller delvis statligt ägda bolag, vilkas överskott har lett till delvis ökade inkomster för staten, men även på att hushållens kapitalinkomster för tillfället är mycket höga vilket i sin tur beror på utvecklingen på börsen och företagsmarknaden.

Nya arbetstillfällen
Förutom att statsskulden är nere på en nivå av 36 procent av BNP, en nivå som inte har setts sedan i slutet av 1970-talet, så spår Ekonomistyrningsverket att de stora vinnarna kommer att bli de arbetslösa.

– En grupp som vi tror blir gynnade eller i all fall kommer bättre ut är de arbetslösa, därför att vi tror ju också att arbetsmarknaden kommer att förbättras ordentligt och sysselsättningen kommer att öka, säger Yvonne Gustavsson.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".