Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd vill att polisen kommunaliseras

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 12.45

Kommunalisera polisen, tillåt skyddsjakt på rovdjur och låt kommunerna bestämma över strandskyddet. Det föreslår kristdemokraterna i ett nytt landsbygdspolitiskt program som presenterades på fredagen.

Partiledaren Göran Hägglund anser att det behövs en samlad politik för landsbygden.

– Detta är någonting som väldigt många människor saknar. Vi upplever hur många människor upplever att ingen lyssnar på dem, att de inte blir sedda och att den politik som skulle behövas för deras del saknas från Stockholm i dag.

– Därför ser vi också en lång rad av uppror av olika slag, mot rovdjurspolitiken, mot höga bensinskatter, mot en barnomsorgspolitik som bara talar om ganska storskaliga lösningar, när det gäller polisbristen ute på landsbygden och så vidare. Här är människor upprörda och vi som politiker måste ta den kritiken på allvar, säger Göran Hägglund.

Det är valår i år. Hur pass viktig är den här väljargruppen inför valet?

– Den här väljargruppen är naturligtvis väldigt viktig. Vi gör inte detta för att det finns många väljare på landsbygden utan för att det är viktigt att de känner igen sig i politiken och att det finns någon som ger röst för dem.

Sammanhållet program
Kristdemokraterna har samlat ihop en rad gamla förslag med nya till ett sammanhållet landsbygdspolitiskt program som Göran Hägglund hopas ska få fart på debatten om villkoren utanför storstäderna.

Programmet handlar till exempel om halverad moms på bensin, kommunal beslutanderätt över strandskyddet och över EU-pengar, mildringar i avgifterna för livsmedels- och djurskyddstillsyn, rätt till skyddsjakt på rovdjur intill bostadshus eller inhägnader och en kommunaliserad polis.

Förslaget presenterades på fredagen vid den pågående landsbygdsriksdagen i Borås som är de olika landsbygdsorganisationernas viktigaste mötesplats.

Stort politiskt intresse
Åke Edin som är ordförande i folkrörelserådet Hela Sverige ska leva ser ett ökat politiskt intresse för frågorna.

– Det är uppenbarligen ett tecken i tiden att partierna, partiledare och statsråd allt mer intresserar sig för det vi ägnar oss åt, nämligen landsbygdens aktiva roll i folkhushållet.

Vilka frågor menar du är de absolut viktigaste för landsbygden just nu?

– I nationellt hänseende är det att vi får en samlad politik för landsbygden. I dag är det väldigt splittrat mellan olika sektorer och det lider landsbygden av. På det sättet tar vi inte till vara på våra produktiva resurser på ett bra sätt, med ekonomi och jobb, säger Åke Edin.

Många politiker på plats
Flera av de tyngsta politiska företrädarna finns också på plats på landsbygdsriksdagen som öppnades av infrastrukturminister Ulrica Messing.

Hon tycker att kristdemokraternas nya landsbygdpolitiska program missar flera viktiga områden.

– Jag tycker att det är tunt och framförallt bekräftar det splittringen mellan de borgerliga partierna. Vilken politik är det som gäller i slutändan? Är det kristdemokraternas syn på regionalpolitiken eller kommer det att vara moderaternas?

Men man lägger ändå fram en samlad politik. Det har inte ni gjort.

– Jo, det har vi gjort under flera år. Men jag välkomnar att man presenterar en tydlig politik därför att det är bra om skillnaderna i politiken blir tydliga. Då vet väljarna vad de har att välja mellan.

Hur pass viktiga kommer de här frågorna att bli inför valet?

– De är viktiga. Vi vill driva en politik som innebär att hela vårt land har en chans att utveckla och växa. De flesta av oss har våra rötter och hembygd långt utanför storstäderna och vi är också oerhört måna om att där finns livskraft. Då är frågan hur vi bäst håller ihop vårt stora land och vi menar då att det är den nationella politiken som måste spela en roll, säger Ulrica Messing.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".