Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rasism i svenska välfärdssystemet

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 16.45

Invandrare har inte samma rättigheter till det svenska välfärdssystemet som etniska svenskar. Det visar en utredning som presenterades på fredagen.

Invandrare har svårare att få jobb och att trygghetssystemen baseras på inkomst, men också på att det finns en inbyggd rasism i välfärdssystemet, en rasism som många blundar för, enligt utredaren Paulina de los Reyes.

– I Sverige finns det ett antagande om att det inte finns någon rasism, det finns ingen diskriminering och just därför finns det inte heller någon medvetenhet om hur man ska förhålla sig till de här frågorna, säger Paulina de los Reyes.

Varför har vi den synen?

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om den självuppfattning man har i Sverige att man har arbetat väldigt mycket på att skapa ett samhälle som ger jämlika villkor för alla. Då har man haft väldigt svårt att se den ojämlikhet som skapas av samhällsinstitutioner.

Förutfattade meningar
Invandrare blir antingen osynliggjorda eller ses som avvikande och ofta som potentiella risker.

I socialutredningar om våld inom familjen förutsätts pappor från invandrarfamiljer som våldsamma, medan socialsekreterare utgår från att svenska pappor är bra föräldrar.

Utredningen radar upp exempel efter exempel på hur invandrare diskrimineras. Alltifrån föräldraförsäkringen som är tänkt att göra det lättare att kombinera arbete och familj, men som invandrare har svårare att utnyttja, eftersom systemet bygger på att man redan är etablerad på arbetsmarknaden.

– Barnen växer upp under en situation av ekonomiskt utsatthet och det är något som kommer att påverka barnens möjligheter att tillgodogöra sig skolutbildning och till och med arbetsmarknadsutsikter framöver.

Sämre tillgång till välfärd
Genom hela livet har invandrare sämre tillgång till välfärden. Och när de blir gamla får de ingen äldreomsorg på grund av sin etniska tillhörighet.

– Det finns en föreställning om en omsorgskultur, på något sätt förutsätter att personer med invandrarbakgrund ska ta hand om sina äldre själva.

Tanken med det sociala välfärdssystemet är att göra samhället mer jämlikt. När inte alla har tillgång till det skapar istället ett tudelat samhälle, enligt utredningen.

– Och det här är något som undergräver hela systemets legitimitet, när vi från början vet att vissa människor kan uteslutas utan att det har några konsekvenser, och när vissa människor vet att de kommer att bli uteslutna, utan att de har möjlighet att hävda sina rättigheter.

Vad kan göras åt detta?

– Nu hoppas vi att politikerna tar sitt ansvar och börjar fundera på organisationen av välfärden, säger Paulina de los Reyes.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".