Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De jobbar för svältlön och utan försäkring

Publicerat söndag 2 april 2006 kl 04.00
Många snöskottare saknar försäkring.

Papperslösa invandrare och asylsökande har under vintern skottat snö från taken, med löner under miniminivån. Flera organisationer Ekot talat med berättar att invandrare som lever gömda i Sverige har jobbat med takskottning, och att det har inträffat flera olyckor.

Rigoberto, som arbetat med snöskottning, säger att lönerna är olika för dem som har papper och dem som saknar tillstånd. För att arbeta på taken kan lönen vara 150 kronor i timmen, men för de utan papper blir det runt 70 kronor i timmen.

Plåtslagare är de som oftast anlitas för att skotta snö från tak. För dem är minimilönen drygt 100 kronor i timmen. Men enligt både byggnadsarbetareförbundet och arbetsgivarna, plåtslagarnas riksförbund, tjänar de flesta betydligt mer.

Annorlunda utan papper
Men för de som saknar arbets- och uppehållstillstånd är det annorlunda. Enligt uppgifter till Ekot så varierar lönerna mellan 40-100 kronor i timmen. 

Under vintern har asylsökande och papperslösa jobbat med snöskottningen utan försäkringar, och flera har blivit skadade.

I början på mars föll till exempel en av dem ner från ett tak. Enligt polisen som utreder fallet, så var det hans första dag på jobbet, och han hade lärt sig utrustningen av en kollega samma morgon.

Brister i säkerheten
Men när han gick upp på taket fungerade inte linan. Han föll flera meter, men överlevde. Han sa till polisen att han hade smärtor i hela kroppen.

Den katolska hjälporganisationen Caritas, flera spanskspråkiga närradiostationer och fackföreningen Syndikalisterna har kommit i kontakt med papperslösa invandrare som berättat att det finns brister i säkerheten.

Catrin Åkerblom är aktiv inom syndikalisterna, och har träffat två av snöskottarna. 

– Det är svartbetalt utan kontrakt. Det är chefer som stressar på att man ska jobba snabbare. Det är dåliga instruktioner. En person som jobbar sin första dag blir instruerad om hur säkerhetsselen fungerar av en person som kanske jobbat i två dagar, säger Catrin Åkerblom.

Vill inte berätta
Ingen av snöskottarna som har varit med om olyckorna har velat berätta om dem i radio. När polisen kom till olycksplatsen för några veckor sen var flera rädda och ville inte prata.

Snöskottaren Rigoberto har bara hört talas om olyckorna, han har själv klarat sig. Men även om riskerna är stora, så måste jag ta jobbet, fast jag inte får lika mycket betalt som svenskarna, säger han.

– En svensk känner till vad som gäller, och han kommer inte att jobba för vad som helst. Han har sin mat och sitt boende säkert. Däremot personer som vi, har inte det. Vi måste tjäna ihop till det, därför måste vi kanske göra jobbet för den här låga lönen, säger Rigoberto.

Rigoberto heter egentligen något annat.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Luis Lineo
luis.lineo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".