Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler för jakt på varg stoppas

Publicerat lördag 1 april 2006 kl 16.44

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist ger nu upp försöket att vidga möjligheten att skjuta rovdjur som attackerar jakthundar och tamdjur utanför stängsel. Orsaken är att samarbetspartierna säger nej. Ann-Christin Nykvist är besviken.

– Jag menar att man måste ta människors oro på allvar, och jag tycker också att man måste ge hundägare och de som har boskap på fäbodarna ett förtroende, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Flera förändringar diskuterades
Ann-Christin Nykvist har diskuterat fler ändringar av rovdjurspolitiken, som att jägare skulle få skjuta en varg som är på väg att anfalla jakthunden och försök där den som vallar djur på en fäbod skulle få skjuta rovdjur som är på väg att anfalla tamboskapen. 

Inför de nu pågående budgetförhandlingarna tog miljöpartiet därför upp rovdjurspolitiken och i torsdags skrev miljöpartiet, vänsterpartiet och regeringen ner att alla tre partierna ska vara överens om eventuella förändringar av rovdjurspolitiken. 

Det ger ett parti veto och både miljöpartiet och vänsterpartiet säger nej till att få skjuta innan ett rovdjur anfallit utanför stängsel.  

– Nej, en sådan förändring kommer inte, och det beror ju på att det skulle vara väldigt svårkontrollerat. Det skulle vara väldigt lätt att påstå att ens hund var hotad. Och då skulle man skjuta vargen. Vem skulle kunna visa vad som egentligen hade hänt ute i skogen? säger miljöpartiets Åsa Domeij.

Reinfeldt kritisk
Centern, kristdemokraterna och moderaterna har tydligt tagit ställning för att öka möjligheten att skjuta rovdjur. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är kritisk till att samarbetspartierna på vänsterkanten inte lägger något förslag. 

– Vi tar en utgångspunkt i att människor ska kunna leva och också skydda deras tamdjur, och att det måste vara en balans mellan rovdjur och andra djur och människor, som bäst naturligtvis fås på plats om man har lokalt självbestämmande och möjlighet att också freda sig själv och sina tamdjur, säger Fredrik Reinfeldt.

Nu diskuterar partierna i stället andra förslag som ska öka djurägares möjlighet att skydda djur utanför stängsel. 

En konkret tanke är att den som har fäbod kanske få ekonomiskt stöd för att ha mer personal i närheten av djuren.

– Ja, jag tycker att det är ett bra alternativ, och det är viktigt att det är med i diskussionerna, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.  

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".