Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ams slopade utvärdering av miljonprojekt

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 06.12
30 miljoner las på projekten.

Ams har satsat närmare 30 miljoner kronor på flera olika projekt för att förbättra stödet till arbetslösa. Trots det brydde man sig aldrig om att göra den vetenskapliga utvärdering som det fanns pengar till.

Därmed missades chansen att få kunskap om vilka stödmetoder som fungerar bäst, anser arbetsmarknads-forskaren Pathric Hägglund, som arbetat med projekten.

– Här hade man en gyllene chans att lära sig, få kunskap i vad som fungerar och kan hjälpa en arbetslös att få jobb eller inte, men den tog man inte, säger Pathric Hägglund.

Sju olika projekt
Sammanlagt var det sju olika projekt i sju olika län och det handlade om att utarbeta bättre metoder för att hitta jobb åt olika typer av grupper, till exempel långtidsarbetslösa ungdomar.

För att kunna se hur metoderna fungerade var det en grupp arbetslösa som fick det utökade stödet och en jämförbar grupp, en kontrollgrupp, som fick normal service av arbetsförmedlingen. Sedan skulle det göras en vetenskaplig utvärderig.

Men den gjordes aldrig efter beslut av dåvarande Ams-chefen Anders L Johansson, numera chef för Statskontoret. Han säger till Ekot att han inte kommer ihåg de här projekten.

Utvärdering slopades
Men i det skriftliga beslutet från hösten 2004 motiveras den slopade utvärderingen bland annat med att det här handlade om väl beprövade metoder och därför inte i behov av att utvärderas.

Ett annat skäl var att Ams vid den här tiden höll på med en radikal förändring av verksamheten, bland annat införa utökad service via internet till arbetslösa, så därför fanns inget behov att utvärdera traditionella arbetsmetoder. Att projekt som dras igång blir inaktuella är sådant som händer, säger Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström.

– Det är så att man inte alltid lyckas med sina föresatser. Saker och ting förändras, det kan vara omständigheter inifrån och det kan vara omständigheter utifrån som gör att saker och ting förändras, säger Lars Sjöström.

Håller inte med
Men arbetsmarknadsforskaren Pathric Hägglund håller inte med om att projekten handlade om förlegade metoder, utan istället sådant som idag prioriteras av Ams – till exempel att etablera kontakter mellan arbetssökande och arbetsgivare och där man vet ganska lite om vilka arbetssätt som fungerar bäst.

– Kunskapen från de här projekten hade naturligtvis kommit väl till pass eftersom de ger information just om hur en mer aktiv förmedlingsinsats fungerar, säger han.

”Inte bortkastat”
Men Lars Sjöström på Ams tycker inte att projekten för uppemot 30 miljoner kronor har varit bortkastade pengar.

– De har kommit arbetssökande till del, de har kommit arbetsgivare till del och vi har kunnat dra erfarenheter av dem. Det är klart att det kanske hade varit som grädde på moset att också göra de vetenskapliga utvärderingarna men nu är inte det genomfört, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".