Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Webbplats informerar om säkerhetspolitik

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 11.41

En ny webbplats för unga om svensk försvars- och säkerhetspolitik öppnade på fredagen i förra veckan. Det är Styrelsen för psykologiskt försvar som står bakom den nya webbplatsen som framförallt vänder sig till elever och lärare i gymnasieskolan. Syftet är att sprida kunskap om det nya säkerhetspolitiska läget i Sverige och världen.

Webbplatsen säkerhetspolitik.se är ett samarbete mellan Styrelsen för psykologiskt försvar och en rad aktörer som Försvarsmakten, Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Pliktverket.

Syftet är att gymnasieelever, lärare och en intresserad allmänhet ska kunna hämta information och kunskap om det nya säkerhetspolitiska läget i Sverige - där Sverige inte längre har ett invasionshot att ta ställning till.

Konflikter i världen
Webbplatsen har också information om pågående konflikter i världen. Johan Genneby, informatör vid Styrelsen för psykologiskt försvar, säger att webbplatsen ger utrymme för många åsikter kring försvar och säkerhetspolitik.

– Man måste se till att informationen visar båda sidorna av en fråga om det rör sig om säkerhetspolitik eller försvar. Vi har bland annat en debatt med för- och motståndare till det militära försvaret. Man måste kunna visa på olika alternativ och att man kan diskutera de här frågorna, säger Johan Genneby.

Bra med överblick
Helén Huledal, lärare och skolansvarig vid svenska FN-förbundet säger att många ungdomar är intresserade av de här frågorna och hon välkomnar den nya webbplatsen.

– Jag tror på idén. Jag har sett behovet ute hos elever, både när jag har jobbat som lärare och nu när jag jobbar på FN-förbundet. Många hemsidor och databaser är komplicerade, svåra att hitta och ofta på engelska. Men det är en bra början att få den överblicken som den här sidan ska ge, säger Helén Huledal.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".