Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget gehör för krav på bojkott av VM

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 12.31
1 av 2
Kända porrgator i Hamburg.
2 av 2
Borgström.

Jämställdhets-ombudsmannen får inget politiskt stöd för att landslaget ska bojkotta fotbolls-VM i Tyskland på grund av prostitutionen i värdlandet. Ekot har talat med flera partiledare och statsråd och ingen vill ha någon bojkott. Däremot kräver de att idrottsrörelsen tar sitt ansvar.

– Jag tycker att man ska göra det man traditionellt sett gör. Det vill säga informationskampanjer och att försöka stävja det här otyget så mycket man någonsin kan. Men att avstå från en folkfest tror jag kommer att få motsatt effekt, folk kommer att tycka att det är jättelarvigt, säger Sven Otto Littorin som är moderaternas partisekreterare.

Jämo Claes Borgström krävde på måndagen en bojkott av fotbolls-VM på grund av den utbredda prostitutionen i arrangörslandet Tyskland.

Fotbollförbundet avgör
Men fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell säger nej till att bojkotta VM.

– Det innebär inte att vi tycker att prostitution är bra. Vi tycker inte heller att en befarad trafficking är bra. Men det får hanteras av de organ som har de frågorna. Det är tullen och det är polisen i Tyskland. Jag är ganska säker på att de kommer att klara sin uppgift, säger Lars-Åke Lagrell.

Politikerna i riksdag och regering har egentligen inget att säga till om i detta fall eftersom det är fotbollförbundet som avgör frågan, men de kan som vanligt bilda opinion. Vänsterpartiledaren Lars Ohly anser att fotbollen borde ta sitt ansvar.

– Jag tror att vi ska ställa mycket starkare krav på fotbollförbundet. Lars-Åke Lagrell är närmast hånfull i sina kommentarer till Claes Borgström. Det visar att fotbollförbundet inte har menat allvar när de har agerat hittills. Fotbollförbundet borde ta upp det här i Fifa, och säga att Fifa borde ta upp det här hos den tyska regeringen. Det här är en mycket värre politisk fråga än läktarvåldet, säger Lars Ohly.

Viktiga opinionsbildare
Centerledaren Maud Olofsson är tveksam till en bojkott, men för att visa handlingskraft har hon bestämt träff med den europeiska fotbollunionens, UEFA:s, president Lennart Johansson för att diskutera hur fotbollen ska ta sitt ansvar.

– De är viktiga opinionsbildare. De är också viktiga för att försvara fotbollens goda rykte. Då måste man tydligt ta avstånd från den här typen av verksamheter. Men man måste också med den makt man har som fotbollsarrangörer markera för de som inte ingriper att ”vi vill inte bli sammankopplade med det här”, säger Maud Olofsson.

Jämställdhetsminister Jens Orback är mycket försiktig i sina svar och vill inte ta ställning till en bojkott.

– Jämo lyfter fram en väldig svår situation som vi har i Europa, och som Sverige är en del av. Men det är inte regeringens sak att bestämma om idrottsrörelsen ska spela eller delta i olika arrangemang, säger han.

Tycker du att bojkott är rätt väg?

– Idrottsrörelsen bestämmer vilka arrangemang man ska vara med i. Regeringen ska göra sina insatser för att komma tillrätta med trafficking och prostitution i världen, säger Jens Orback.

Justitieminister Thomas Bodström välkomnar debatten.

– Jag räknar med att alla krafter kommer att göra sitt. Jag har tagit initiativ bland mina kollegor i EU för att driva de här frågorna. Det är nu den största frågan på vår dagordning. Jag förutsätter att också idrottsrörelsen tar sitt ansvar och driver de här frågorna med sina kollegor i andra länder, säger Thomas Bodström

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".