Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kortare dagar på förskolan efter maxtaxa

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 16.44
Små skillnader efter maxtaxa

Barn går inte längre dagar på dagis och förskola efter att maxtaxan infördes för fyra år sedan. Det visar en utvärdering som Skolverket gjort av effekterna av maxtaxan.

– Vi ser framförallt att de genomsnittliga närvarotiderna på förskolan inte har ökat sedan 1999. Totalt sett har de genomsnittliga närvarotiderna gått ner. Men det beror på att man fått fler barn som har korta närvarotider, säger Johanna Freed som är undervisningsråd på Skolverket.

Maxtaxan i barnomsorgen infördes 2002. När avgiften då blev lägre räknade många kommuner med att föräldrar skulle låta sina barn vara längre tid i förskolan varje dag. Men så har det alltså inte blivit, visar en rapport från Skolverket som bygger på en undersökning där drygt 12 000 föräldrar svarat på frågor om barnomsorg.

Arbetslösa och föräldralediga
Däremot har en annan del av reformen, som reglerar rätten till förskola även för barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga, gjort att fler barn går i förskola nu än tidigare.

– Det beror på att andelen inskrivna barn har ökat. Kommunerna har fått skyldighet att erbjuda barn till arbetslösa eller föräldralediga plats, säger Johanna Freed.

Små förändringar
På förskolan Kompis på Kungsholmen i centrala Stockholm förbereds eftermiddagens mellanmål. Här har personalen inte märkt av att maxtaxan haft någon betydelse för hur länge föräldrarna låter sina barn vara på förskolan.

– Vi har inte märkt att barnen går längre. De går ganska lika tider som de har gjort tidigare, säger Louisa Areskoug, som jobbar på förskolan.

Har ni märkt några skillnader sedan maxtaxan infördes?

– Nej, ingenting, säger Louisa Areskoug.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".