Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Obegränsade resurser mot brott

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 16.49
Thomas Bodström och Fredrik Wersäll.

Polis- och åklagarmyndigheterna ska ha obegränsade resurser och en ny organisation för att bättre kunna bekämpa den organiserade brottsligheten.  Justitieminister Thomas Bodström säger att han är beredd att skjuta till alla resurser som behövs.

Det framkom när justitieminister Thomas Bodström, rikspolisen och riksåklagaren på måndagen presenterade ett gemensamt förslag i arbetet mot den internationella och organiserade brottsligheten. Thomas Bodström är beredd att skjuta till alla resurser som behövs.

– Det kommer inte att finnas några ekonomiska begränsningar för varken polis eller åklagare för att kunna bekämpa den organiserade brottsligheten, säger Thomas Bodström.

Såväl polisen som åklagarmyndigheterna ska öronmärka pengar för arbetet mot den organiserade brottsligheten och får alltså mer om det behövs.

Dessutom ska polis och åklagare samarbeta bättre med varandra och omorganiseras. För polisen innebär det en bättre nationell samordning av resurser, såväl pengar som poliser.

Ny enhet
Dessutom inrättar polisen en ny enhet, eller samordnare, eftersom enheten bara består av en person, Peter Tjäder, polis med särskild inriktning på mc-kriminalitet i Skåne. Han ska kunna bestämma var och hur polisen ska sätta in extra resurser i arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Hans första uppdrag blir att se till att polisen får en enhetlig bild av hur brottsligheten ser ut och hur den ska bekämpas, säger han.

Men frågan är hur omfattande den organiserade brottsligheten är?

– När det gäller mc-brottslighet, narkotikasmuggling och trafficking så ser vi det genom ett ökat antal ingripanden, det kan man nog säga, är belagt. På andra områden är det givetvis svårare att ha någon bestämd uppfattning, utan det får i så fall en närmare analys visa, säger Peter Tjäder.

Olika uppfattningar
Men Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi håller inte med.

– Omfattningen av den organiserade brottsligheten och vilka hot den innebär, är alldeles för dåligt beskriven. Vi har alldeles för lite kunskaper åtminstone oberoende och samlade kunskaper om den här problematiken, säger Jerzy Sarnecki.

Peter Tjäders samordningsarbete ska till stor del bygga på information från polisens underrättelsetjänst lokalt och nationellt, men Jerzy Sarnecki ger inte mycket för deras rapporter.

– Som forskare måste jag underkänna en hel del av de uppgifter som florerar om organiserad brottslighet, inte minst de uppgifter som kommer från Kriminalunderrättelsetjänsten. En del av de rapporter som produceras där utifrån vetenskapliga utgångspunkter tämligen undermåliga, säger Jerzy Sarnecki.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".