Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler unga kvinnor försöker ta sina liv

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 05.30
De skadar sig själva.

Antalet unga kvinnor som lades in på sjukhus efter att de försökt ta sitt liv eller på annat sätt skadat sig själva ökade med 40 procent mellan 1998 och 2003, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Danuta Wasserman, professor i självmordsprevention, tror det här är en utveckling som håller i sig.

– Det är en trend som inte har brutits nedåt, utan snarare fortsätter att öka, säger Danuta Wasserman.

1998 blev 997 unga kvinnor mellan 15 och 24 år inlagda på sjukhus efter att de försökt begå självmord eller på annat sätt skadat sig själva.

Överdoser vanligt
År 2003 var den siffran 1 440 unga kvinnor. Det innebär en ökning med 44 procent. De flesta var förgiftade efter att de överdoserat läkemedel.

Trots att det inte finns några nyare siffror än från 2003 tror Danuta Wasserman att ökningen håller i sig. Hon förklarar den med att fler har en känsla av utanförskap och ser ökningen som något mycket allvarligt.

– Vad beträffar självmordsförsök ser vi den ökande trenden bland flickorna som oroande, för man har sett samband mellan självmordsförsök och fullbordade självmord hos män, och det är ingenting som säger att vi inte kommer att kunna se liknande samband för flickor, säger Danuta Wasserman.

Ökning även bland unga män
Även bland unga män i samma ålder syns en 40-procentig ökning, men där är antalet färre: från 334 år 1998 till 467 år 2003.

Det här är bara en liten del av alla som skadar sig själva. De flesta självmordsförsöken kommer aldrig till sjukvårdens kännedom, och många som till exempel skär sig syns inte i statistiken eftersom de sällan blir inlagda.

Danuta Wasserman efterlyser flera åtgärder.

– På den nationella nivån behövs stöd till de expertenheter som finns. På landstingsnivån behövs tillräckliga resurser till vård och behandling och på kommunnivå resurser på mer generella självmordspreventiva program där man stärker både elever, lärare och föräldrar, säger Danuta Wasserman.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".