Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länder bryter mot energiregler

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 09.39

På tisdagen inleder EU-kommissionen rättsliga processer mot flera EU-länder som inte har öppnat sina gas- och elmarknader för ökad konkurrens enligt EU:s bestämmelser. Om EU-länderna inte följer EU:s krav anmäls de till EG-domstolen.

EU-kommissionen anklagar åtskilliga av Europas regeringar för att släpa fötterna efter sig när det att införa EU:s nya lagstiftning på energiområdet.

Antingen har EU-länderna fortfarande inte gjort lagändringar som skulle ha varit klara redan 2004 eller så har de infört de nya EU-direktiven på felaktigt sätt.

En del EU-länder håller fast vid givna priser på gas och el, andra favoriserar vissa el- och gasleverantörer och ger dem långtidskontrakt, anser EU-kommissionen.

Får inte välja fritt
Konsumenter får inte fritt välja leverantör av el och naturgas och konkurrensen på den europeiska energimarknaden är för svag.

Hittills har inga enskilda syndabockar bland EU-länderna pekats ut men på tisdagen offentliggör EU-kommissionen en lista med ett hundratal brott mot EU:s energilagstiftning. De länder som inte rättar till felen anmäls så småningom till EG-domstolen.

Ska tvinga till ökad konkurrens
EU-kommissionen tänker på det här sättet försöka tvinga medlemsländerna till ökad konkurrens för att stimulera den europeiska energimarknaden.

Detta sker samtidigt som EU ska försöka enas om en gemensam energipolitik för att skapa en säkrare tillgång på el och naturgas i framtiden.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".