Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sista dagen i rätten för Pettersson

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 09.42

Efter närmare 20 förhandlingsdagar ska Skandiarättegången idag avslutas med parternas slutpläderingar i tingsrätten. Rättegången där Skandias förre vd Lars-Eric Petersson står åtalad för trolöshet mot huvudman inleddes i mitten av februari.

Åklagaren har lovat att hålla sin slutplädering kort vilket innebär en timme eller så, och Christer van der Kwast ska plädera för sitt åtal, grov trolöshet mot huvudman i två fall, och försöka övertyga rätten om att Lars-Eric Petersson, utan tillstånd, har tagit bort taket, eller beloppsbegränsningen, på bonusprogrammet Wealthbuilder.

Vittne efter vittne har framträtt och berättat sin version av vad han eller hon har uppfattat har skett när bonusprogrammet förlängdes på oförändrade villkor.

Något förenklat kan man säga att Lars-Eric Petersson har fått uttalat eller outtalat stöd av dom flesta, medan åklagarens påståenden möjligen kan sägas ha fått stöd av dom båda styrelseordföranden som kallats till vittnesbåset, nämligen Lars Ramqvist och Bengt Braun.

Vad visste styrelsen, och vad visste ledningen, och vem tog bort taket?

Trots att otaliga protokoll från styrelsemöten gåtts igenom under rättegången har inget hittats som visar att det finns ett formellt beslut på att taket ska tas bort.

Dessutom har rättegången visat att det finns flera olika tolkningar av själva takfrågan.

Några har sagt att det fanns ett tak, andra har sagt att det inte fanns ett tak och något vittne har rent av sagt att det fanns ett andra tak, en begränsning av den förlängning av Wealthbuilder som inträffade de första månaderna av år 2000.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".