Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyska raslagar användes i Sverige

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 16.59
Klas Åmark.

Tyska raslagar tillämpades i Sverige under 1930- och 40-talen. Bland annat upplöstes äktenskap som ansågs olämpliga enligt tysk lag och företag uppmanades att säga upp judiska anställda. Det visar forskning om Sverige och nazitiden.

Professor Klas Åmark har samordnat det forskningsprojekt som kartlagt Sveriges förhållande till nazismen, nazi-tyskland och förintelsen.

– Man försöker få svenska företag att säga upp judiska medarbetare eller sluta gör affärer med judiska företag, säger han.

– Tyskland vill hindra tyska medborgare som är så kallade arier att gifta sig med judar i Sverige. Det finns åtminstone ett fall som vi har kunnat studera i detalj hur det gick till och där äktenskapet upplöstes, på grund av den nazistiska lagstiftningen.

En fördjupad bild
Forskningsprojektet som regeringen initierade för snart sex år sedan, ändrar inte bilden av den svenska hållningen till nazismen, men den fördjupar den, enligt Klas Åmark.

Den tyska ariseringspolitiken gick ut på att judarna skulle uteslutas också ur det svenska samhället.

Företag uppmanades att bojkotta sina judiska affärskontakter och att säga upp anställda med judisk bakgrund. I viss mån hade nazisterna framgång här.

– Där är hela skalan från reaktioner från de som glatt viftade och sa ”titta på mig, jag har inga judiska kontakter, gör affärer med mig” till de som diskret bara låter bli att göra som tyskarna vill, säger Klas Åmark.

Desertörer skickades tillbaka
När tyska desertörer sökte sig till Sverige från det ockuperade Norge, så skrämde det den svenska regeringen att hösten 1940 besluta att de snabbt och diskret skulle skickas tillbaks igen.

Också medierna bedrev självcensur, när nazisterna protesterade mot de försök som gjordes att beskriva övergreppen.

I Sverige kom de tyska raslagarna att användas. Svenskar som ville gifta sig med en tysk av så kallad arisk börd, måste bevisa att de inte var judar.

Ingångna äktenskap kunde ogiltigförklaras. Svenska jurister och präster följde alltså uppmaningen från svenska utrikesdepartementet, att tyska lagar skulle gälla i Sverige.

Politiska reaktioner
Tisdagens uppgifter har väckt starka politiska reaktioner.

– Ja, det är väldigt allvarligt, för det innebär att det officiella Sverige verkligen har givit den här rekommendationen. Personligen vill jag gärna se att vi tillsatte en kommission för att utreda hur mycket medlöperi Sverige gjorde sig skyldiga till, säger folkpartiets Erik Ullenhag.

Även från regeringens samarbetspartier kommer starka reaktioner

– Man har ju till exempel när det gäller tvångssteriliseringen ersatt dem som utsattes för den här behandlingen och jag tycker att man måste titta över för att se på vilket sätt man kan hjälpa eller ge människor upprättelse, säger vänsterpartiets Ulla Hoffmann.

Och båda de här förslagen får det här får också stöd av miljöpartiet

– Jag tror att förslaget om en kommission och en granskning av Sveriges medlöperi under den här tiden är bra. Jag tror också att förslaget om ersättning till de drabbade och efterlevande är ett bra förslag, säger Gustav Fridolin.

Den i regeringen som tagit emot rapporten är kulturminister Leif Pagrotsky.

– För mig är det en glädjande sak att det här kommer fram. Vi ska ju titta på materialet och gå igenom vad det är kan föranleda och det får vi återkomma till, säger han.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".