Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-kommissionen varnar medlemsländer

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 18.22

EU-kommissionen skickade idag formella varningar till 17 av EU:s medlemsländer för att dom inte genomfört den gemensamma energilagstiftningen fullt ut.
EU:s energimarknad ska vara fullbordad senast 1 juli 2007 - de länder som inte är klara då riskerar att dras inför EG-domstolen.

EU-kommissionen försöker nu tvinga de tredskande EU-länderna att införa EU:s gemensamma energilagstiftning. 17 medlemsländer, bl.a. Sverige, fick idag en första varning för att de inte har öppnat sina el- och naturgasmarknader för ökad konkurrens. Finland och Danmark varnas också för att de satt för låga mål för biobränsle liksom Italien, Polen, Tjeckien och Storbritannien som inte rapporterat till EU-kommissionen om hur det går med deras satsningar på förnyelsebara energikällor.  Belgien och Cypern har fått en andra och sista varning för att de har för lite eldningsolja i sina lager.

Gaskris
Efter gaskrisen i vintras har flera EU-länder försökt skydda sina nationella energimarknader. Men EU-kommissionen har upprepade gånger varnat medlemsländerna för att hemfalla till protektionism. Om de 17 EU-länderna inte fullbordar den gemensamma energimarknaden senast 1 juli nästa år riskerar de att dras inför EG-domstolen. Frankrike fick dessutom ytterligare en kärv varning. Den franska regeringen har meddelat att den vill begränsa utländskt ägande inom 11 strategiska samhällssektorer t.ex. företag som sysslar med kryptologi, spelföretag och det franska försvaret.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".