Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges band till Nato kan bli starkare

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 06.00
Svenskt inflytande kan öka.

Militäralliansen Nato planerar att stärka de militära och strategiska banden med Sverige, det rapporterar Financial Times. Enligt tidningens källor skulle Sverige kunna få ett ökat inflytande i Nato. Sveriges försvarsminister är positiv till en sådan utveckling.

Enligt Financial Times skulle Sverige kunna få ett mer avancerat partnerskap i kraft av de svenska bidragen med soldater till olika Natooperationer under FN-mandat.

– När vi deltar i de här internationella insatserna vill vi naturligtvis vara med i planeringen. Vi vill också föra diskussionerna om hur utveckling och annat ska ske i de operationerna. Det är ganska naturligt att vi som truppbidragande partner ställer de kraven, säger försvarsminister Leni Björklund.

Vilka svar har Sverige fått av Nato?

– Positivt, och man öppnar fler och fler möten för de truppbidragande länder som är partners men inte medlemmar. Samtidigt har man också tittar på hur man ska ordna strukturen så att man hittar en bra form för det här i Nato, så att det är en självklarhet. Frågan är hur långt kan man gå i det? För vi vill inte bli medlemmar. Vi vill vara partners och aktiva internationellt. Men för Sveriges del handlar det om att behålla vår militära alliansfrihet.

Att Sverige skulle bli en partner framför andra, om man säger så, vilken skillnad skulle det göra jämfört med hur det är idag?

– Det har jag svårt att säga, för det handlar om ett dokument och ett underlag som inte vi har tagit del av, och än mindre sett vad som har hänt med den diskussionen inom Nato. Men vi tillhör ju en grupp av länder som deltar i två viktiga operationer och vi har ju förstärkt vårt deltagande i Afghanistan, så vi är ju aktiva partners.

Hur mycket vill och kan Sverige påverka av vad som görs i Natosammanhanget, till exempel i Afghanistan och andra länder där Sverige bidrar med soldater?

– En del i kraft av vår närvaro, vår kompetens och vårt engagemang. Natos politiska ledning är ju medlemsländer som vi träffar, och kollegor vi har bilateralt utbyte med. Det är klart att den dialogen gör det alltid möjligt att föra fram Svenska synpunkter. En annan fråga är i vilken utsträckning vi ska sitta med direkt vid bordet.

Och i vilken utsträckning ska vi det?

– Jag tycker att vi ska sitta där när det handlar om sådant som är av betydelse för att vi ska kunna göra bra insatser i den internationella krishanteringen, säger Leni Björklund.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".