Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tullen gjorde rekordbeslag av nätsprit

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 12.03
Här beslagtogs spriten.

Tullen gjorde på tisdagen det största enskilda beslaget hittills av internetsprit i Sverige. Över 50 000 liter alkohol beslagtogs hos en budfirma i Jönköping.

Det var på företaget Box Deliverys terminal på Hagaområdet i Jönköping som tullen slog till vid lunchtid på tisdagen.

140 pallar med internetbeställd alkohol beslagtogs som skulle ut till 1 400 kunder runt om i landet. Beslaget är det största hittills, mer än fyra gånger större än det tidigare rekordet.

– Det var fyra tulltjänstemän som gick igenom vad som fanns på terminalen, säger Per Axelsson, chef för Bussgods i Jönköping som fått uppdraget att distribuera varorna.

Kom det överraskande?

– Ja, det är klart att det kom som en överraskning att tullen dyker upp. Det hade vi inte räknat med, säger han.

Förmedlar försäljning via nätet
Företaget har bara tagit på sig transporterna och ser leveranserna som vilka som helt. Bakom verksamheten finns företaget Locadi i Sundsvall som har som sin affärsidé att förmedla försäljning mellan säljare och köpare över internet.

Locadi är sedan tidigare i konflikt med staten om det svenska förbudet mot alkoholförsäljning via internet verkligen stämmer med EU:s regler och en process pågår i EG-domstolen.

Locadis advokat Ola Wiklund är upprörd över tillslaget.

– Vi tycker att det är stötande att man på det här sättet ger sig på enskilda när rättsläget är så pass oklart. Det är närmast att likna vid någon typ av trakasserier, anser vi, säger Wiklund.

Men myndigheterna ser ju det här som smuggelsprit?

– Ja, men när till och med Högsta domstolen anser att det finns stora tvivel och kommissionen har stämt Sverige för att reglerna är fel, så kan väl ingen påstå att det inte finns tvivel om hur reglerna ska tolkas, säger Locadis advokat Ola Wiklund.

Tullen fortsätter med razzior
Tullverket kommer dock att fortsätta med liknade razzior, säger vakthavande befälet Lars Lindén.

– Som våra jurister och vår ledning tokar detta är det inte lagligt och då agerar vi mot det. Sedan får väl EU:s domstol lägga det slutliga beskedet så småningom, säger Lars Lindén på Tullverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".