Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillsyn av begravningsverksamhet brister

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 17.45

För första gången sedan kyrkan och staten skildes åt, har Riksrevisionen granskat hur staten kontrollerar begravningsverksamheten, som ju Svenska kyrkan sköter åt alla svenskar, också dem som lämnat kyrkan. Staten har dålig kontroll på detta, visar det sig.

Ungefär var femte svensk står utanför Svenska kyrkan. Men alla är med och betalar för att kyrkan ska förvalta begravningsplatserna, och se till att även icke kristna, eller medlemmar i andra kristna samfund, ska ha tillgång till lämpliga gravplatser. 

År 2004 fick kyrkan in 2,9 miljarder kronor i begravningsavgifter.

När kyrkan och staten skildes åt, infördes ett system med ombud, som tillsammans med länsstyrelserna skulle granska kyrkans skötsel av begravningsverksamheten.  

Syftet var dels att se till att principen om religionsfrihet följs, dels att att se till att pengarna användes rätt.

Otillräcklig tillsyn
Och det är ombudens och länsstyrelsernas tillsyn, som nu riksrevisionen tycker är otillräcklig.

– Den statliga tillsynen och kontrollen som de här arrangemangen skulle tillhandahålla, det tycker vi inte fungerar som den borde, säger Rolf Larsson, som är projektledare hos Riksrevisionen.

Ombuden ska företräda dem som står utanför Svenska kyrkan, och förväntas ha kontakt med andra samfund, också icke kristna.  

Få kontaktar andra samfund
Men sådan kontakt har bara ett fåtal av ombuden haft, enligt Riksrevisionens rapport. Och förutom ombuden är det bara länsstyrelserna som kan ha en helhetsbild av om det finns tillräckligt många och lämpliga gravplatser i ett län. 

Men länsstyrelserna gör också för lite, tycker Riksrevisionen, som i  rapporten skriver att regeringen därmed inte har följt upp hur det  fungerat med begravningsverksamheten sedan kyrkan och staten skildes åt. 

De som står utanför Svenska kyrkan kan därmed inte känna förtroende för att deras intressen tas tillvara, enligt Riksrevisionen. 

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".