Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hagamannens DNA matchar bevisning

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 14.00
Polisens fantombild.

Uppdaterad 16:10
De DNA-prov som har tagits på den man som nu är häktad misstänkt för flera grova överfall på kvinnor i Umeå och som kallas Hagamannen, har den bästa matchning som går att få med det DNA som har hittats efter våldtäkterna. Det har SKL konstaterat, säger Umeåpolisens presstalesman John Forsberg till SR Västerbotten.

– Resultatet vi har fått från SKL visar på att den här matchningen är en så kallad plusfyra. Det innebär att resultatet talar med visshet för att det är en matchning mellan den misstänkte och DNA-provet, säger John Forsberg, Umeåpolisens presstalesman.  

– Och det här är alltså den högsta graderingen på matchning som SKL gör. 

Är det då uteslutet att en annan person skulle kunna ha exakt samma DNA?

– Enligt SKL bedöms det i praktiken som uteslutet, säger John Forsberg. 

Hur ser du på det här beskedet? 

– Ja, det här resultatet ger ju naturligtvis ett högt bevisvärde i den kommande utredningen och framtida rättegång, säger John Forsberg.  

Men tror du att det räcker med ett DNA? 

– Det är för tidigt att spekulera i det. Det är något som en domstol får ta ställning till i slutändan, säger Umeåpolisens presstalesman John Forsberg.  

Christian Diesen, professor i processrätt, säger att resultatet har högt bevisvärde.

– Nu har man full DNA-matchning. Man utesluter att det skulle finnas någon tvillingbror eller annan släkting som skulle kunna ha samma DNA. Då har man en person kopplad till det. Eftersom det är koppling till flera brott så kan man tänka sig att man utesluter möjligheten av att det är någon som har planterat den här mannens DNA på flera ställen och lagt skulden på honom. Man kan också utesluta förväxlingsrisker som att polisen schabblat med proverna och att SKL skulle ha fått felträff i sin dator och plockat in någon som låg bredvid.

– Om felkällorna är borta blir det väldigt starka bevis för de fall där man har direkta spår från överfallet, säger Christian Diesen.

Vad betyder det för försvaret?

– Det betyder att det är väldigt svårt att komma undan med någon rimlig förklaring och att försvaret får rikta in sig på de fall där bevisen är betydligt svagare, säger professorn i processrätt Christian Diesen.

Eva Brännman, SR Västerbotten
eva.brannman@sr.se

Lennart Odhström, SR Västerbotten
lennart.odhstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".